Бургаски лесовъди останаха приятно изненадани от появата на рядък вид

...
Бургаски лесовъди останаха приятно изненадани от появата на рядък вид
Коментари Харесай

Експерти се натъкнаха на нещо уникално в Странджа планина

Бургаски лесовъди останаха прелестно сюрпризирани от появяването на необичаен тип растение на границата с Турция, в Странджа планина. Първи преди седмица на него се натъква известният специалист инж. Дико Патронов.

При постоянна обиколка из красивата планина, Патронов вижда колхидски джел с жълти плодове, намиращ се в Парк Странджа, резерват Витаново. Растението е публикувано на повърхност от 250  хектара. Патронов описа, че колхидският джел се среща единствено в Странджа планина в България, пише Gramofona.com.

„ Видът е доста необичаен и заплашен от изгубване. Колхидският джел има рядко червени плодове, а това, което намерихме инцидентно е с жълти ”, описа Дико Патронов.

Той добави, че типът се причислява към едни от най-стойностните растения като странджанската зеленика и странджанската боровинка.

Популярният специалист предвижда, че новооткритият подвид може да го има и на други места в планината. „ Сега е времето, когато плодовете на растението са узрели и може да се видят ”, добави още Дико Патронов. Джелът е неразрешен за бране. Най-често служи за декорация в паркове и градини, поради самите цветове, които има.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР