Бургаски кукерски костюм е претендент за костюм с най-дълъг косъм

...
Бургаски кукерски костюм е претендент за костюм с най-дълъг косъм
Коментари Харесай

Кукерски костюм от Бургас е с най-дълъг косъм в страната

Бургаски кукерски костюм е кандидат за костюм с най-дълъг косъм в страната, съобщи кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

В утрешния ден рекордьорът, чийто косъм надвишава метър и 10 сантиметра ще взе участие в тазгодишните кукерски игри. По остаряла българска традиция всяка трета неделя от месец февруари се празнува празника Кукеровден или съгласно националните вярвания – време за преследване на зимата.

Костюмът рекордьор пък ще облече 37-годишният Атанас, който от 27 години не е пропущал да взе участие в обичайните игри. Мъжът е наследил пристрастеността си по кукерите от своя татко и дядо, предава това и на синовете си, които също вземат участие в кукерските игри. Разказва още, че дълго е търсил дългокосместо животно, което е отглеждано с доста грижи. Завършекът на костюма е суратът, който се слага на главата.

„ Трудно се намират тези животни. Става дума за специфичната порода калоферска, дългокосместа. Всеки път е друго, от време на време ги купуваме, от време на време ги отглеждаме “, показа Атанас.

Майстор на тежките „ доспехи “ е 30-годишния Антонио Асенов от Благоевград. Мъжът е член на кукерска група, която и тази година взе участие в бургаските игри. Сам е кроил и ушил костюма рекордьор.

След като се заколи животното кожата се обработва към един месец. После имаме към двайсетина дни разплитане и след това десетина дни шиене, с цел да се получи този приключен ”, съобщи Антонио.

„ Има тънкости, дунапрен се поставя, по самия човек се шие... Тук поставят звънци. И се редят по 30-40 звънци по-малки. При нас слагаме по-големи звънци по 4 по 5, като по този метод гониш злите духове ”, сподели дългогодишният участник в кукерските игри Венцислав Удачки.

Гости на кукерските игри в Бургас са и известната „ Струмска кукерска група ”. Обредът стартира в ранно утро, когато се обличат тежките костюми и цялото хлопащо и звънтящо шествие обикаля от къща на къща. Както е по остарял бит кукерите извършват обредно заораване и засяване. Персонажите пък са цар, младоженка, мечка с мечкар, ваксаджия, бръснар, катаджия - с всеки наложително върви оркестър. Кукеровден продължава до смрачаване, когато с мрака се чака да замине и злото. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР