Бургаската пожарна чества своя професионален празник с богата програма. Служителите

...
Бургаската пожарна чества своя професионален празник с богата програма. Служителите
Коментари Харесай

Бургаските пожарникари отбелязват профи празника си с куп инициативи

Бургас ката пожарна празнува своя професионален празник с богата стратегия. Служителите на РДПБЗН ще провеждат дни на отворените порти от 13-и до 19-и септември, които обичайно ще се трансфорат в голяма атракция за най-малките бургазлии. През тази седмица ще е проведат голям брой мероприятия за повишение на противопожарната просвета измежду популацията. Освен децата обаче огнеборците ще срещнат и техните родители с противопожарните уреди и най-много за това по какъв начин да реагират при пораждане на пожар – информация, която може да се окаже животоспасяваща в сериозен миг. 

В празнични ден, който ще се състои на 13 септември, с изключение на тържествените събития е планувано и поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникари те, починали при осъществяване на служебния си дълг. То ще се състои в 11:30 пред постройката на РДПБЗН-Бургас. Във всички районни служби ще бъдат проведени дни на отворените порти и приемни за жители. 

Професионалния празник на пожарникари те в България има богата, над 100-годишна история. Корените на паметната дата могат да бъдат проследени до 14 септември 1905 година, когато в София е призован първият пожарникарски събор в България. Всъщност цялото пожарникарско дело у нас има извънредно богата история и достижения, сравними в доста отношение с развитите европейски страни. Редица генерации са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефикасна битка с огнената буря.

Страната ни е измежду основателите за основаване на първообраза от 1900 година на днешната Международна асоциация на пожарните и избавителните служби. На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 година наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се провежда Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, по този начин и у нас обединяването на пожарните служби се организира за възстановяване и уеднаквяване на образованието и развиване на техническото въоръжение на службите.

Първият събор в България е призован на 14 септември 1905 година в София и работи до 18 септември. Разискват се положението на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, разпоредбите за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за възстановяване на ситуацията на пожарникари те, обезпечаването им при положение на акцидент и други въпроси. Констатира се съществено закъснение на пожарната отбрана в селата и дребните градове. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата  се отбелязва, като празник на пожарните команди в страната.

Чак през 1995 година обаче националният професионален празник се формализира. Това става с решение на Министерския съвет.

При провеждането на тазгодишните публични мероприятия в седмицата на пожарната сигурност РДПБЗН-Бургас ще съблюдава признатите противоепедимични ограничения, въведени със заповеди на Министъра на опазването на здравето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР