Бургаската окръжна прокуратура образува днес досъдебно производство за престъпление по

Бургаската окръжна прокуратура образува днес досъдебно производство за престъпление по ...

Разследват частен съдия-изпълнител за скандала с либийския кораб.

Бургаската окръжна прокуратура образува днес досъдебно производство за престъпление по служба за действията на частния съдия-изпълнител Тотко Колев, изпълнил въвода в либийския кораб „Бадр“. Това съобщи на извънреден брифинг обвинител номер 1 на Бургас Георги Чинев.

Дарик припомня, че страната ни бе въвлечена международен морски скандал и на практика-  в търговска война с Либия, след като танкерът „General National Maritime Transport Company“ на либийска държавна компания бе арестуван в Бургас, а според твърденията на северноафриканската държава - на 21 декември екипажът и флага му са били сменени насилствено от представители на българска частна фирма и придружени от две държавни институции – "Морска администрация” и "Гранична полиция”.
Корабът отплавал с ново име към Турция, но не е допуснат пред Босфора и се е завърнал към България. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България – на 20 мили от Созопол.

Според държавното обвинение през периода 10.03.2018 г.  – 30.08.2018 г. частният съдебен изпълнител е превишил правата си, с цел да набави за другиго  облага- а именно вкарването във владение на българската фирма „Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД.  Дружеството претендира за собствеността върху кораба, заради неизплатен задължения от либийска страна в размер на 9 250 362 долара. И твърди, че дългът е бил обезпечен с договор за морска ипотека върху танкера, подписана в Гърция. Прокуратурата тепърва ще установява фалшиви или автентични са документите за ипотеката и нотариалната заверка, на базата на които  българското дружество претендира за собствеността на танкера и е завел дело.

Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки това обаче, частният съдебен изпълнител Тотко Колев е провел незаконен търг за публична продан на кораба, който е бил спечелен от въпросното българското дружество.-->

Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, ангажирани със юридическото представителство на либийското търговско дружество.  Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още веднага е разпоредена проверка. Станало ясно, че частният съдия изпълнител ден по-рано е напуснал пределите на страната ни. От прокуратурата не уточниха ще бъде ли обявен той за издирване. Репортер на Дарик се опита да се свърже с Колев по мобилния му телефон, но мнокократните позвънявания, останаха без отговор. На стационарните телефони в кантората му в Бургас, отговаряха негови служители, които твърдяха, че г-н Тотко Колев не е в чужбина, а в София и поеха ангажимент ведната след завръщането му да се свържат с  медията. 
 
Образуваното дело се отличава с висока фактическа и правна сложност, каза председателят на Окръжната прокуратура. Георги Чинев уточни, че разследването е поверено на следовател.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства като обвинеями ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, подчерта инев. Това са служители от Морска администрация и Гранична полиция, съдействали на частния съдия-изпълнител, твърдят осведомени.

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев е бил разследван и друг път за превишаване на служебните си правомощия. Срещу него има внесен обвинителен акт по друго дело и висящо разследване по трети случай, твърдят осведомени. 

Какво каза по време на брифинга административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев, чуйте в звуковия файл: 

Източник: dariknews.bg