Бургаската окръжна прокуратура образува днес досъдебно производство за престъпление по

...
Бургаската окръжна прокуратура образува днес досъдебно производство за престъпление по
Коментари Харесай

Разследват частен съдия-изпълнител за скандала с либийския кораб

Бургаската окръжна прокуратура образува през днешния ден досъдебно произвеждане за закононарушение по работа за дейностите на частния съдия-изпълнител Тотко Колев, извършил въвода в либийския транспортен съд „ Бадр “. Това заяви на ексклузивен брифинг обвинител номер 1 на Бургас Георги Чинев.

Дарик напомня, че страната ни бе въвлечена интернационален морски скандал и на практика-  в комерсиална война с Либия, откакто танкерът „ General National Maritime Transport Company “ на либийска държавна компания бе задържан в Бургас, а съгласно изказванията на северноафриканската страна - на 21 декември екипажът и флага му са били заменени принудително от представители на българска частна компания и съпроводени от две държавни институции – " Морска администрация ” и " Гранична полиция ”.
Корабът отплавал с ново име към Турция, само че не е позволен пред Босфора и се е завърнал към България. Към сегашния миг плавателният съд се намира отвън териториалните води на Република България – на 20 благи от Созопол.

Според държавното обвиняване през интервала 10.03.2018 г.  – 30.08.2018 година частният правосъден реализатор е превишил правата си, за да набави за другиго  облага- а точно вкарването във притежание на българската компания „ Булгаргеомит ЛТД ” ДЗЗД.  Дружеството претендира за собствеността върху кораба, поради неуреден отговорности от либийска страна в размер на 9 250 362 $. И твърди, че дългът е бил гарантиран с контракт за морска ипотека върху танкера, подписана в Гърция. Прокуратурата занапред ще открива подправени или достоверни са документите за ипотеката и нотариалната легализация, на базата на които  българското сдружение претендира за собствеността на танкера и е завел дело.

Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки това обаче, частният правосъден реализатор Тотко Колев е провел противозаконен търг за обществена обмен на кораба, който е бил извоюван от въпросното българското сдружение.-->

Досъдебното произвеждане е формирано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на юристи, ангажирани със юридическото посланичество на либийското комерсиално сдружение.  Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 година По него още незабавно е разпоредена инспекция. Станало ясно, че частният арбитър реализатор ден по-рано е напуснал рамките на страната ни. От прокуратурата не прецизираха ще бъде ли разгласен той за търсене. Репортер на Дарик се опита да се свърже с Колев по мобилния му телефон, само че мнокократните позвънявания, останаха без отговор. На стационарните телефони в адвокатската фирма му в Бургас, отговаряха негови чиновници, които твърдяха, че господин Тотко Колев не е в чужбина, а в София и поеха ангажимент ведната след завръщането му да се свържат с  медията. 
 
Образуваното дело се отличава с висока фактическа и правна трудност, сподели ръководителят на Окръжната прокуратура. Георги Чинев посочи, че следствието е поверено на следовател.

Ако бъдат събрани задоволително доказателства като обвинеями ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, акцентира инев. Това са чиновници от Морска администрация и Гранична полиция, съдействали на частния съдия-изпълнител, настояват осведомени.

Частният правосъден реализатор Тотко Колев е бил разследван и различен път за превишаване на служебните си пълномощия. Срещу него има импортиран обвинителен акт по друго дело и висящо следствие по трети случай, настояват осведомени. 

Какво сподели по време на брифинга административният началник на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев, чуйте в звуковия файл: 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР