Burgas24.bg Апелативен съд в Бургас потвърди 17-годишната ефективна присъда на Бившата

...
Burgas24.bg
Апелативен съд в Бургас потвърди 17-годишната ефективна присъда на Бившата
Коментари Харесай

Няма прошка за Черната Вдовица! Потвърдиха 17-годишната й присъдата

 Burgas24.bg Апелативен съд в Бургас удостовери 17-годишната ефикасна присъда на Бившата детска учителка Веселина Гинева, упрекната в ликвидиране на брачна половинка си инж. Димитър Миразчисйки. Burgas24.bg напомня, че преди да го умори, Черната вдовица  го е държала в плен година и 3 месеца, а след гибелта му траяла да харчи пенсията му. Тялото му бе намерено в парк " Езеро ", покрай Северния плаж на Бургас.

Гинева е приета за отговорна за това, че от май 2013-а до август 2014 година лишила от независимост и държала заключен в апартамент в бургаския ж.к. " Лазур Миразчисйки. За същия интервал, по изключително непосилен метод, преднамерено го умъртвила като редовно не му давала задоволително количество храна, вода и нужните за болестта му медикаменти, оставила го в безпомощно положение, лишила го е от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, в резултат на което на 01.08.2014 година е настъпила гибелта му и за това, че в продължение на две години е теглила пенсията му (общо 21 140 лева.) с пълномощие, оповестиха от Съда.

На подсъдимата е наложено най-тежкото от избраните й обособени санкции за всяко едно от трите закононарушения, а точно отнемане от независимост за период от седемнадесет години, като е избран първичен непоколебим режим за изтърпяването му.

Апелативните съдии изцяло са споделили като законосъобразни и обосновани правните заключения на Окръжен съд – Бургас, направени въз основа на доказателствените материали и изяснените обстоятелства и условия по делото.

Въззивната инстанция е намерила, че несъмнено и изрично е потвърдено авторството на закононарушенията, механизма на осъществяването им, повода за настъпването на гибелта на потърпевшия вследствие на кахексия, настъпила от редовно недохранване и обезводняване, която предопределила съдбовния му край, като изрично е открито, че гибелта му не е вследствие на друго заболяване.

Доказателствата по делото откриват, че Димитър е изпитвал непрестанно апетит, жадност и болежка, което се удостоверява и от бележките, които собственоръчно е написал, смут от неизбежно приближаващата гибел, което било обвързвано с прекарване на обилни страдания, болки и премеждия в един нескончаем интервал от време. Всичко това дефинира изключително мъчителния метод на причиняване на гибелта на потърпевшия от страна на подсъдимата. В тази връзка апелативните съдии са намерили за аргументиран и изводът за съществуване и на квалифициращото събитие " по изключително непосилен метод за убития “, което характеризира прекарванията и положението на потърпевшия в този интервал от време.

Според въззивния състав от субективна страна е налице директен предумисъл за осъществяването на всяко едно от посочените закононарушения. Подсъдимата редовно не е давала на потърпевшия задоволително храна, вода и нужните му медикаменти, като е съзнавала заплахата за живота му и по този метод е предвиждала и желаела настъпването на гибелта му, което обуславя директен предумисъл за ликвидиране.

По делото са налице многочислени доказателства, че се е пробвала да укрие, да заличи следите от закононарушението и по този метод да избегне отговорността за стореното, като е поставила натрупа на потърпевшия в резервоар и го изхвърлила до хотел " Парк “ в гр.Бургас, където е открит на 26.02.2015 година, след близо шест месеца.

След действието е мислела само за себе си и по какъв начин да остане ненаказана за стореното от нея, както и да набави за себе си имотна полза, като непозволено продължи да получава пенсията на потърпевшия и е заблуждавала всички, че е настанила някогашния си мъж в дом за остарели хора.

Това държание е целеустремено и проведено и я характеризира, като човек, който изцяло е съзнавал противоправността и неприемливостта на осъщественото от нея, показват в решението си апелативните съдии.

Според въззивната инстанция са налице условия за увеличение на избраното общо най-тежко наказване, само че поради неналичието на въззивен митинг и възбраната за утежняване ситуацията на обвиняем в наказателния развой, то това не може да бъде сторено. 

Съдът се произнесе и по мярката за процесуална насила на Веселина   и удостовери задържането под стража.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на касационно обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд на Република България в петнадесетдневен период от съобщаването му на страните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР