Бургас. Започна ремонтът на читалище Възраждане 1927“ в бургаския квартал

...
Бургас. Започна ремонтът на читалище Възраждане 1927“ в бургаския квартал
Коментари Харесай

Започна ремонтът на читалището в квартал „Рудник“ в Бургас

Бургас. Започна ремонтът на читалище „ Възраждане 1927 “ в бургаския квартал „ Рудник “. Това оповестиха от Общината . Сградата щe бъде напълно реконструирана, като в нея ще бъдат въведени ограничения за енергийна успеваемост, условия за налична и удобна среда за всички негови чиновници и гости.

Сградата на читалището е двуетажна със партер. В нея се обитават административни офиси, зали, библиотека, санитарни и складови пространства. Към момента постройката се отоплява с местни отоплителни уреди - климатици и печки на твърдо гориво, а част от нея е неотопляема.

Електрическата и осветителната уредба е остаряла и не дава отговор на актуалните правила и стандарти за енергийна успеваемост. Състоянието на външните стени също е неприятно и има съществуване на разрушени сектори, както и на компрометирани зони в следствие от атмосферните въздействия.

За възстановяване на енергийната успеваемост и обезпечаване на налична среда в постройката на читалището ще бъдат изпълнени топлоизолиране на външни стени и таван, замяна на алуминиевата врата на южната фасада и монтаж на нова дограма от PVC на сутерена. Ще бъдат положени още нови керамиди и капаци, нови термо-помпени отоплителни уреди, сменени ще бъдат осветителните тела с нови LED лампи, отделяне на хигиеничен възел.

Мерките за налична среда са свързаин с създаване на открита стоманобетонна рампа по южната фасада на постройката за превъзмогване на входните стъпала.

След реализирането на ремонтните действия, читалището ще наподобява по напълно друг метод, с съвременен, функционален интериор и реконструирана фасада.

Читалище „ Възраждане 1927 “ в кв. Рудник е учредено през 1964 година и е с потенциал на посетителите до 100 места. То е единственото на територията на квартала и извършва функционалностите на център за обучение и култура, като в него се организират разнородни начинания, като литературни четения, представяния на книги и създатели, изложения, концерти, допринасящи за културното развиване на неговите поданици.

Ремонтните действия се извършват по план на Община Бургас: „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, ремонтни действия и създаване на досттъпна среда в читалище „ Възраждане “ в кв. Рудник “, финансиран по размер „ Подобряване на публичната среда в обитаемоте места “ на стратегия „ Красива България “ на Министерство на труда и обществената политика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР