Бургас. За шеста поредна година стартира инициативата Бургас Рециклира. Повече

...
Бургас. За шеста поредна година стартира инициативата Бургас Рециклира. Повече
Коментари Харесай

Инициативата „Бургас Рециклира“ стартира за шеста поредна година

Бургас. За шеста поредна година започва самодейността " Бургас Рециклира ". Повече от 60 доброволци влизат в учебно заведение, с цел да опишат на първолаците занимателно и образно по какъв начин се появяват отпадъците и за какво би трябвало да се рециклират, оповестиха от пресцентъра на общината . След като предходната година за първи път планът излезе отвън рамките на Бургас, този път, с изключение на Поморие, в него се включват Черноморец и Ахелой. Спонсори на събитиетo са Vivacom, Time Heroes, Experian, Codefic и ЕкоПак. В продължение на месец екипът ще обиколи общо 12 учебни заведения - в Бургас това ще са: ОУ " Васил Априлов ", ОУ " Александър Георгиев - Коджакафалията ", СУ " Св. св. Кирил и Методий ", ОУ " П.Р. Славейков ", НУМСИ " Проф. П. Владигеров ", ОУ " Св. Климент Охридски ", ОУ " Елин Пелин ", ОУ " Св. Княз Борис I ". За втора поредна година в програмата ще се включат и учебни заведения отвън града - това ще са: ОУ " Христо Ботев " - Поморие, ОУ " Христо Ботев " - Черноморец, ОУ " Христо Ботев " - Ахелой и СУ " Христо Ботев " - Сунгурларе.
Образователната стратегия е разграничена в 3 интерактивни образователни часа с друга устременост, построени по най-новите педагогичен трендове. По-време на първата си среща с децата, доброволците описват за другите типове материали, по какъв начин те се трансформират в боклуци и за какво е значимо да бъдат рециклирани. Информацията се сервира образно, като се прожектират презентация и няколко къси клипчета по тематиката. През втората седмица малчуганите се научават по какъв начин от ненужните боклуци могат да сътворят творби на изкуството и даже потребни за бита и всекидневието движимости. Третата част е обичана на всички. Чрез занимателни игри първолаците незабелязано добиват още потребни познания, които им оказват помощ да затвърдят и приложат наученото.
" Децата се привързват ужасно доста към нас и даже не желаят да ни пускат да си тръгнем. Всяка последваща седмица ни чакат с неспокойствие. По-време на часовете има гора ръце и всеки желае да се включи в заниманията. Много от тях споделят, че незабавно са споделили на родителите си това, за което сме си говорили и желаят да събират разделно отпадъците и у дома. ", описват доброволците.
Традиционно като част от прoграмата ще се случат и няколко съпътстващи събития, в които присъединяване могат да вземат и всички останали хора от региона.
8 април до 10 май
Видео предизвикателство " АЗ ПАЗЯ ПРИРОДАТА "

Бургас Рециклира провокира всички деца в първи и втори клас в Бургаска област да снимат къс видеоклип (до 30 сек) на тематика: " Аз вардя природата ". В него могат да покажат по какъв начин събират разделно боклуци, преизползват/поправят разнообразни движимости или други устойчиви практики вкъщи и на открито. Родителите, би трябвало да разгласяват видеоклипа във фейсбук събитието - Видео предизвикателство " Аз вардя природата ", с хаштаг #бургасрециклира. За най-хубавите и харесвани клипове, има награди обезпечени от спонсорите. Те ще бъдат раздадени на финалното събитие на акцията, на 11ти май, в учебно заведение Френе. Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/796969254011862/
20 април
От 9.00 часа- събиране на спирката на Операта в Бургас.
Почистване на дивия плаж " Липите " до Синеморец
Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/350335848906924/

24 април
От 18.30 часа Читалище " Хамалогика "
Прожекция на документалния филм с Джеръми Айрънс " TRASHED " (Бунище Земя)
Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/797731293933985/
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР