Бургас. За хората, родени на морския бряг, Никулден е един

...
Бургас. За хората, родени на морския бряг, Никулден е един
Коментари Харесай

С осветени блюда и благословия за здраве Поморие и Ахелой спазиха никулденската традиция

Бургас. За хората, родени на морския бряг, Никулден е един от най-важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Това оповестиха от пресцентъра на Община Поморие .

След тържествена света литургия в локалните храмове и литийни шествия до рибарските пристанища в Поморие и Ахелой, през днешния ден плавателните съдове на територията на общината бяха благословени, за благоденствие на притежателите им бяха прочетени молебствия, а в памет на хората, чийто живот е бил лишен от водните стихии, в морето бяха хвърлени венци и цветя.

Кметът Иван Алексиев почете мероприятията и в двата града, излизащи на морския бряг: “След патронния ни празник Гергьовден, за всички нас Никулден е един от най-личните, най-обичаните и тачени дни през годината. Нека Св. Николай Чудотворец бди над вас и фамилиите ви. Нека риболовците ни постоянно излизат от морето живи, здрави и с цялостни лодки ”. С тези думи Алексиев поздрави всички присъстващи и ги прикани да опитат от осветените рибни блюда за здраве – традиция, която Община Поморие и тази година прецизно провежда и съблюдава.

Детски фолклорен танцов отбор „ Раковина ” при ЦПЛР-ОДК Поморие и хорова групировка „ Морски бриз ” при клуб на пенсионера „ Анхиало ” сервираха музикален привет към всички присъстващи на рибарско пристанище – Поморие. Празника почетоха още заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, заместник-председателят на Общински съвет Георги Вражев, шефът на дирекция Желязко Страволемов и общински съветници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР