Бургас. За единадесети път НЧ Съгласие 1905“ и Кметство Българово

...
Бургас. За единадесети път НЧ Съгласие 1905“ и Кметство Българово
Коментари Харесай

Бургас: Започва конкурс за детско творчество на тема „Легенда за първия кукер“

Бургас. За единадесети път НЧ „ Съгласие 1905 “ и Кметство Българово провеждат народен конкурс за детско творчество „ Кукери “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Тази година тематиката ще бъде „ Легенда за първия кукер “. Вдъхновени от героите на българския анимационен филм „ Златната ябълка “ – Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач – първият кукер войник Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и други, уредниците ще дадат опция на детското въображение още веднъж да поеме по чудни пътища и светове, да интерпретира националното творчество и мъдрост. Идеята на състезанието е да предизвика и насърчи интереса към богатия ни български фолклор, обичаи и традиции, да даде опция за изява на децата. В него могат да вземат участие деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две произведения в следните категории:
- Изобразително и приложно изкуство – рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и други, (без ограничавания в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от „ Златната ябълка “.
- Фотография – фотоси и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.
- Литература – приказки, разкази, комикси, стихотворения, поговорки, гатанки и други, с героите на „ Златната ябълка “.
Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета премия, както и премия за най-хубава школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от състезанието.
Таксата за присъединяване е на стойност 5.00 лева за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В състезанието за най-хубава школа се позволяват тези от тях, които имат най-малко 5 самостоятелни участника. Изпратените произведения остават в интерес на читалището, което се ангажира с тяхното разпространение.
Творбите могат да бъдат изпращани до 16 февруари 2018 година на адрес: град Българово, община Бургас, ул. „ Първи май “ 1, НЧ „ Съгласие 1905 “. Литературните произведения можете да изпратите в електронен вид на e-mail: [email protected].
На 18 февруари 2018 година ще се организира заключителният стадий на състезанието. Всички участници, поканени на празника в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят същински кукери, ще научат повече за обичая „ Прошка “, ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.
Тел. номера за спомагателна информация: 0896 730 867 – Стела Папанчева (секретар), 0895 620 612 – Милена Комитова (председател), 0895 776 762 – Галина Дараданова (библиотекар).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР