Бургас. Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към

...
Бургас. Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към
Коментари Харесай

Бургас: Дискусия на тема „Жените - между майчинството и кариерата“ се проведе в града по инициатива на ГЕРБ

Бургас. Възможностите за връщане на работа след майчинство, акомодация към работното място, политики на страната, оферти за промени в до момента настоящото законодателство. Това бяха част от тематиките по време на полемика на тематика „ Жените – сред майчинството и кариерата “, проведена от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „ Флора “ - Бургас, оповестиха от пресцентъра на партията . Лектори на събитието бяха Зорница Русинова - зам.-министър на труда и обществената политика, Харалан Александров - обществен антрополог, Ирена Соколова - ръководител на Жени ГЕРБ и психолог. Сред гостите, които почетоха самодейността на дамите бяха народните представители Ивелина Василева и Ася Пеева, зам.-министър Атанаска Николова, зам.-кметът по опазване на здравето доктор Лорис Мануелян, общински съветници. Много майки от морския град се включиха интензивно в дебатите, а някои от тях демонстрираха по какъв начин съчетават ползите си с майчинството, като участваха с децата си.
Модератор на полемиката бе регионалният ръководител на ЖГЕРБ Евелина Михалева.
„ Можем да бъдем сполучливи майки и сполучливи в своята кариера. Няма такова нещо като неработеща и незаета майка, задължения има всяка жена, дарила живот. Паралелно с това дамата има доста задължения към фамилията си. Целта на полемиката е да споделите и хрумвания за промени в нормативната уредба, за това какво повече можем дружно да създадем за бъдещите и работещите майки “, показа Ивелина Василева.
Зам.-министър Русинова синтезира посредством презентация основните политики на общественото министерство в посока по-ранно връщане на работа след майчинство. Ако дамите се върнат преди детето им да навърши 12 месеца, те получават към заплата си 50% от компенсацията, които им се заплаща от Национален осигурителен институт. Друг работещ към този момент механизъм е планът „ Родители в претовареност “, като за Бургас броят подписани контракти е 128. Сред концепциите на Министерството на труда и обществената политика са и нова инструкция за съвместяване на фамилен с професионален живот, поощряване на работодатели за образуване тук-там за занятие на деца.
Социалният антрополог Харалан Александров направи разбор по какъв начин се трансформира ролята на майката в актуалното общество, обръщайки взор и към историческите данни. Той уточни, че през днешния ден се следват няколко спорни модела за дамата. „ Ако искаш да успееш, би трябвало да отложиш майчинството, тази теза битува в обществото. Вторият абсурд е този на свободата. Модерният човек се усеща пълностоен, в случай че има избор. Майчинството обаче ненапълно лимитира свободата. Съвременната жена следва концепцията на „ Тук и в този момент “, непрекъснатото доказване, че си жив, най-много посредством потреблението и на обществените мрежи “, изясни той.
Началникът на отдел „ Здравеопазване “ в община Бургас Мая Казанджиева показа наблюденията си за държавната институция като шеф на доминиращ женски колектив - 77% от управителните постове са за дами. Тя увери, че дамите, сдобили се с дете, могат да разчитат на всички законови облекчения от Кодекса на труда, както и на екипно отношение и равномерен преход към връщане на работа.
Администраторът на Facebook групата „ Мамите на Бургас “, която наброява над 30 000 консуматори - Ана Тевия, показа резултати от анкета „ Какви компликации срещате след връщането си на работа “ „ 45% от гласувалите дами са показали, че срещат компликации с работното време. Едва 7% са показали с намирането на работа, което значи, че свободни позиции има “, показа Тевия. Тя изрази концепция за седмична детска градина – процедура, която се е употребила в близкото минало. От страна на бизнеса предприемачът Николай Янев показа уточни процедура от Франция. Тя е обвързвана с създаване на доста ясли от страната и даването им на частния бизнес, които да ги развива, ръководи и те могат да работят с удължено време.
Ирена Соколова показа психически взор върху прекарванията на дамата като персона, родител и работещ човек. „ Трябва да се отърсим от тревогата, която е превзела обществото. Тя постоянно е обвързвана с това дали се оправяме добре или по какъв начин изглеждаме. Много по-малко се приказва за това по какъв начин се усещаме. Ние сме създателите на действителността посредством решенията, които взимаме, когато сме същински свързани със себе си. След години, обръщайки се обратно, виждаме, че едно от най-важните неща е било в действителност това да сме родители и връзката с децата ни “, сподели ръководителят на Жени ГЕРБ.
По време на дабетите бяха и посочени оферти за данъчни облекчения на работодатели, които наемат на работа майки с дребни деца. Участие в полемиката взеха и майки от Бургаска област и Сливен.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР