Бургас. Във връзка с взетите решения на заседанието на Областния

...
Бургас. Във връзка с взетите решения на заседанието на Областния
Коментари Харесай

Положението в област Бургас е спокойно от гледна точка на пожароопасни ситуации

Бургас. Във връзка с взетите решения на съвещанието на Областния съвет за понижаване риска от бедствия, извършено на 9 юни т. година, и в осъществяване на ограниченията, подхванати от държавното управление, регионалният шеф Мария Нейкова свика изключително съвещание. Това оповестиха от Областна администрация - Бургас . Представители на общини, военни формирования и териториални държавни институции рапортуваха за взетите ограничения и обстановки по обитаеми места.

„ Доброто взаимоотношение сред институциите и предприемане на превантивни ограничения са основополагащи за недопускане на спешни обстановки “, сподели в послание към присъстващите проф. Мария Нейкова.

Общините рапортуваха, че са подхванати всички ограничения за недопускане на пожари като за задачата се организират срещи с кметските наместници и аграрни производители за надзор и недопускане на дейности или бездействия, които биха имали рисков за региона резултат. В осъществяване на взетите решения на съвещанието от 9 юни т. година се не разрешава паленето на стърнища и други растителни боклуци в земеделските земи.

Представителите на общините увериха, че прецизно се съблюдават ограниченията за противопожарна сигурност. Дейностите по почистването на дерета продължава. Доброволческите гасителни групи имат подготвеност да спомагат и подкрепят активността на кметовете и службите при нужда.
Имат нужното съоръжение, което да обезпечава тяхната сигурност.

Старши комисар Васил Василев, началник на ПБЗН, осведоми, че с близо 300 са по-малко произшествията в област Бургас спрямо предходната година и добави, че пожарите са най-вече от човешка немарливост, обвързвана с изхвърляне на незагасени цигари, скупчване на огромни количества сухи треви, палене на стърнища, изоставени парцели по обитаеми места.

От ОД на Министерство на вътрешните работи рапортуваха, че единствено за последните 3 дни има 4 превантивни сигнала за запалване на сухи треви, само че без последствия. Провеждат се на практика мероприятия с кметове по места, следи се за запалвания и за скупчване на сухи треви и материали. От регионалната дирекция благодариха за положителната съгласуваност при взаимната работа сред службите и институциите.

„ Днес, за благополучие, фокус на това съвещание е предварителната защита. От координацията на локално и регионално равнище на всички структури и отговорността на всеки един от нас зависи недопускането на обстановки, които да заплашват живота, здравето, имуществото на хората, както и самата природа “, сподели още регионалният шеф и се разпореди да се съблюдават всички превантивни дейности за противопожарна сигурност, всекидневен надзор, да не се позволяват незаконосъобразни дейности и при определяне на нарушавания да се ползва цялата суровост на закона по отношение на нарушителите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР