Бургас. В периода между 21 и 28 юли Бургас ще

...
Бургас. В периода между 21 и 28 юли Бургас ще
Коментари Харесай

Бургас: Градът посреща Европейско първенство по водна топка

Бургас. В интервала сред 21 и 28 юли Бургас ще бъде хазаин на Европейското състезание по водна топка за юноши U15, а събитието ще остане в историята като първото в този формат в света и първият континентален шампионат у нас по водна топка след 15-годишно спиране. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . До този миг Европейската лига по плувни спортове (LEN) провежда шампионати за 17-годишни и 19-годишни ватерполисти в двата пола, като ги редува през година. От 2019-а потеглят и шампионати за 15-годишните юноши и девойки, които също ще са на две години. Световната федерация по водна топка (FINA) също има намерение да вкара шампионати на планетата за играчи на 15 години. Причината за решението на LEN е бързото развиване на водната топка и нуждата играчите да имат по-широко поле за изява и в по-ранна възраст.
Първата конкуренция при момчетата U15 ще бъде на новопостроения супермодерен басейн „ Парк Арена ОЗК “ в Бургас, който заслужи отлична оценка от проверяващите пратеници на LEN.
Досега България е била хазаин на 4 европейски шампионати по водна топка: за мъже в София през 1985 година и за юноши – Варна 1989, София 1995 и София 2005. Най-доброто класиране е четвъртото място тъкмо преди 30 години.
Мачовете в Бургас стартират сутринта на 21 юли, неделя. Пристигат представители на всички най-силни школи в Европа – континентът, който е водещ в света във ватерполото, оповестено за най-трудния спорт.
16-те тима, стигнали до финалите на европейското състезание, са: Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България. Нашите национали са в група с Испания, Гърция и Турция, а срещите им от груповата фаза са планувани от 19.00 часа в неделя, понеделник и вторник. В организацията на шампионата се включва екип от над 50 души, а упоритостта на домакините – Българска федерация по водна топка и Община Бургас, е страната ни да се показа впечатляващо и да може да одобри европейско състезание във водната топка и следващата година.
„ Изключително щастливи сме освен да посрещнем сходен конгрес у нас, само че и от обстоятелството, че българските младежи се класираха освен като домакини, само че и с положителни резултати в квалификациите “, разяснява Петър Петров, който оглави федерацията по водна топка през есента. „ Благодарим за поддръжката на Община Бургас и всички наши сътрудници и си пожелаваме това състезание да притегли още доста млади състезатели от Бургас и цяла България в редиците на спорта “, добавя Петров.
Първото публично събитие от програмата към шампионата е обичайна конференция на уредниците, която ще премине под патронажа на кмета на Община Бургас и ръководител на Организационния комитет на Евро 2019 Димитър Николов. Срещата с медиите ще е на 19 юли, от 11.00 ч. в Община Бургас. Участие в конференцията ще вземе и Александър Шостар, член на Бюрото на LEN, както и представители на Управителния съвет на Българската федерация по водна топка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР