Бургас. В нов формат протече тази година традиционният Карнавал на

...
Бургас. В нов формат протече тази година традиционният Карнавал на
Коментари Харесай

Бургас: Близо 100 деца от 15 учебни заведения в града дефилираха в костюми на животни и растения в рамките на Карнавала на биоразнообразието

Бургас. В нов формат протече тази година обичайният Карнавал на биоразнообразието. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . В духа на празничното шествие за Деня на българската култура и просвета, уредниците приканиха дребните участници да се съберат на площада пред Общината и оттова под звуците на тромпет и тъпан да дефилират за природата по ул. „ Богориди “ към Морската градина. Цветята, калинките, щъркелите и насекомите сътвориха ужасно въодушевление, предизвикайки усмивките и аплодисментите на минувачите и хората по кафенетата. Такава беше и концепцията – колкото се може повече хора да видят изобретателните и извънредно впечатляващи костюми на децата и напъните, които са положили родители и преподаватели, с цел да ги приготвят. Интересно беше, че и доста родители бяха се маскирали – с венчета, крилца и други Шествието приключи на лятна сцена „ Охлюва “, където всяко образователно заведение показа своя „ тим “. Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас, Регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас, дружно с всички участници, сътвориха един пъстър природозащитен празник с доста награди и въодушевление.
Жури в състав Мария Андреева от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Диана Павлова от БФБ, план „ Лагуната на живота “ и Диляна Ценова от гражданската квота деликатно следиха участниците и дефинираха носителите на премиите в 6-те категории. Награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в България, получи Миша от ДГ „ Златна рибка “, която имаше приказен костюм на странджанска зеленика. Младата участничка показа, че към момента не я виждала онлайн, само че баба ѝ е показвала фотоси. Награда за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в България, получи Персиян от ДГ „ Слънце “, който беше незабравим бръмбар. За костюма му беше помогнала неговата кръстница. Награда за атрактивно показване на особено местообитание или екосистема безапелационно завоюва Габи от ДГ „ Ран Босилек “, която беше Природен парк „ Странджа “. Тя показа цялото многообразие от типове в Странджа – дъб, шишарки, гнездо на птици с яйца, катерица, видра, даже змия, увита към крайници ѝ? Награда за най-оригинален рециклиран костюм получи Дария от ДГ „ Моряче “, която показа незабравим костюм на паун, с дълга опашка, която се повдига (с механизъм). Детето сподели, че майка ѝ е отделила 7 вечери, с цел да го създаде. Наградата за най-ефектно подражаване на животно завоюва Деси от ОУ „ Любен Каравелов “, която показва звука на дивата коза (вид, доста специфичен за Българска фондация Биоразнообразие). Журито връчи и 4 премия за най-атрактивно образователно заведение – на ДГ „ Ран Босилек “ (най-многобройната и впечатляваща група участници), ДГ „ Златна рибка “, ДГ „ Пинокио “ и ОУ „ Любен Каравелов “. Всички те получават гратис посещаване в пространството „ симБиотично “ в Атанасовско езеро в комфортен за групата ден и час. Организаторите благодарят на всички деца, родители, преподаватели и шефове на образователни заведения, които се включиха, приготвиха и проведоха забележителните участници в Карнавала на биоразнообразието. И пожелават до нови срещи следващата година, когато ще бъде юбилейното 10-то издание на Карнавала в Бургас. А до тогава дано всички бъдат по-често измежду природата, на колела или пешком! Карнавалът на биоразнообразието се провежда от Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и бе отдаден на Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието и бе на тематика „ Биоразнообразие и Натура 2000 “. Карнавалът се организира в границите на план „ Лагуната на живота “ на БФБ, финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР