Бургас. В нощта преди Гергьовден в Странджа бил традиционен обичаят

...
Бургас. В нощта преди Гергьовден в Странджа бил традиционен обичаят
Коментари Харесай

Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас: В нощта преди Гергьовден в Странджа бил традиционен обичаят „ходене на росен“

Бургас. В нощта преди Гергьовден в Странджа бил обичаен обичаят „ вървене на росен “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Пламена Кирова, организатор в Етнографския музей в Бургас. По думите ѝ това е бит, присъщ за някои от странджанските етнографски групи – рупци и загорци. „ Росенът е билка, която пораства по планинските поляни, които носят същото название. Хората намирали уместно място, постилали рогозка и болният от тях лягал върху нея, а през това време околните му брали от билката, с цел да заградят страдащия. През цялото време всички мълчали, с цел да не ги чуят юдите. Юденски се наричали заболяванията, за които няма лек. На идващия ден нормално всички се будели в цялостно безмълвие “, изясни етнологът.
Тя добави, че на сутринта някои от етнографските групи имали традиция да се допират до росата за здраве. Според друго поверие сънят им от миналата вечер бил знак за това дали болният, за който е изпълнен ритуалът, ще оздравее. „ На самия Гергьовден хората от странджанските села гадаели и по времето. Ако денем било слънчево, се вярвало, че такова ще бъде и през цялото лято. Ако валяло дъжд, се считало, че няма да се родят жълъди “, добави Кирова.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР