Бургас. Терористичната атака на летище Срафово“ се превърна в превратна

...
Бургас. Терористичната атака на летище Срафово“ се превърна в превратна
Коментари Харесай

Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България: Терористичната атака на летище „Срафово“ се превърна в превратна точка за една нация, която до този момент се е чувствала сигурна

Бургас. Терористичната офанзива на летище „ Срафово “ се трансформира в превратна точка за една нация, която до този миг се е чувствала несъмнено и в сигурност. Това сподели Н. Пр. Ирит Лилиан, дипломат на Израел в България, по време на церемонията по удостояване на жертвите от атентата в Сарафово, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . „ Изминаха седем години от ужасната терористична офанзива на Хизбула. Седейки в този момент на летище „ Сарафово “ ме кара да се чудя по какъв начин минават дните. Само преди 7 години станах очевидец на един ужасните моменти в живота на толкоз доста хора. Очевидци на нещастието, лишила живота на, пет мъже и една жена – 5 израелци и един българин. На 18 юли 2012 в 17.00 часа животът на шест фамилии беше изменен вечно, животът и на България се промени вечно “, сподели още Лилиан и съобщи, че този миг се е трансформира в превратна точка за една нация, която до този миг се е чувствала несъмнено и в сигурност, без даже да си показва вероятността за подобен случай.
„ И България, и светът бяха по-невинни. За страдание през последните години тази непорочност изчезна, защото доста страни по света станаха обект на терористични офанзиви, които лишиха живота на цивилни мъже, дами и деца. Както и живота на дами и мъже в униформи, които се пробваха да защитят сънародниците си “, разяснява посланикът на Израел в България. По думите ѝ Международната общественост обменя отзиви и хрумвания, пробвайки се да се опълчи на тероризма. „ Обединени, те са мощни против насилието под друго естество. В същото време обаче има политически и религиозни сили, които ръководят омразата и радикализма за да популяризират безпорядък и да предизвикват световна неустойчивост “, добави Лилиан и съобщи, че най-блестящите мозъци в международното световно общество към момента не са разкрили лек против омразата и радикализма, против терористите единаци или против терористичните кафези, водени от зли хрумвания. „ Но нямаме различен избор, с изключение на да им се противопоставим – да бъдем единни в битката против тероризма, да осигурим по-добра интернационална съгласуваност и съдействие, по-добър поток от информация, по-добри практики “, посочи Лилиан.
Според думите ѝ Израел и България са ежедневен образец за подобен продан, който предизвиква сигурността и стабилността. „ Международната общественост би трябвало да продължи да насочва ясно обръщение, с което осъжда насилието и тероризма като политическо, религиозно или обществено средство – обръщение изобличаващо ксенофобията, расизма и всички типове език ма ненавист. Всички типове език на доближаване е единственото решение против радикализма. Международната общественост не трябва да се опасява да я съобщи на всеослушание, че е подготвена да се бори освен с терористичните организации, само че и с страните, които го поддържат и предизвикват, най-много с Иран, която е основната от тях “, сподели още Лилиан и добави, че в продължение на толкоз доста години, делото против терористите от Хизбула към момента се гледа в Специализиран углавен съд. „ Твърде дълго търсим правдивост, освен поради жертвите, само че и с цел да изпратим ясно обръщение – лицата, настоящи независимо или като представители на терористична организация и страните, които ги поддържат, няма да получат възмездие и амнистия. Независимо от това, какъв брой време ще измине “, уточни посланикът на Израел в България и добави, че никакви съболезнователни слова не могат да запълнят отсъствието на обичаните хора, само че силата на живота е по-силна от тази на разрушението и омразата.
„ Неписания завет, който би трябвало да осъществим е да продължим нашата битка за един по-добър свят и да опазим безконечния си блян към правдивост и мир “, добави Лилиан.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР