Бургас. Според народните представи на Петровден трябва да се празнува

...
Бургас. Според народните представи на Петровден трябва да се празнува
Коментари Харесай

Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: На Петровден се празнува само до обяд

Бургас. Според националните показа на Петровден би трябвало да се чества единствено до обяд. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Росица Топалова, етнолог и организатор на Етнографската експозиция към Регионалния исторически музей в Бургас. Тя напомни, че съгласно поверието свети Петър е този, който дава отговор за ключовете на Божиите порти и дефинира къде да отидат душите на мъртвите – в парадайса или в пъкъла.

„ Петровден е имобилен – постоянно се пада на 29 юни и е признато, както на всеки празник, да не се работи. Особеното е, че този ден се чества единствено до обяд, защото празникът се пада в разгара на жътвата “, изясни етнологът.

Тя уточни, че съгласно националните вярвания свети Петър е жътвар и за неговия ден би трябвало да има подготвен курбан, за който е отредено да се подготвя от младо пиле, наречено Петровче. Това е пилето, което е почнало първо да пасе през годината.

„ Освен него, стопанката на къщата би трябвало да подготви зелник – баница, а също по този начин и едно особено ядене, което в Странджанския район назовават ушмер или ушомер – прясно сирене, пържено с брашно. С тези гозби стопанката би трябвало да посетители жътварите, да даде и на съседите “, добави Росица Топалова. По думите ѝ една от легендите гласи, че Петър и Павел са двама братя, а съгласно националните показа, по –големият брат е и по-богатият.

„ Денят на свети Павел е на идващия ден – на 30 юни. За разлика от Петровден, той се чества през целия ден. На Павловден никой не би трябвало да хваща сърп, с цел да не пламнат нивите. Вярва се, че ще пламне равнищата на този, който работи тогава. Затова на деня не би трябвало да се пали никакъв огън “, уточни Росица Топалова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР