Бургас. Спектакълът България - земя благословена“ ще бъде представен в

...
Бургас. Спектакълът България - земя благословена“ ще бъде представен в
Коментари Харесай

Бургас: Спектакълът „България - земя благословена“ ще бъде представен в града на 22 юни

Бургас. Спектакълът „ България - земя благословена “ ще бъде показан в града на 22 юни. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас .
„ България - земя благословена “ (реж. Борис Радев) е концерт-спектакъл за тези празници, които честваме с взор, ориентиран във вътрешността. Дни, в които си припомняме кои сме, от кое място идваме, накъде отиваме и кои са хората в предишното, отдали живота си, с цел да можем през днешния ден да се назовем " равни с другите европейски нации ". Общобългарските празници, в които почитаме културата, писмеността и изкуството си. Този неповторим по рода си театър е освен високо постижение на модерните български театрални изкуства, само че и скъп образец за просветителните сили на изкуството.
Образованието в един съвременен, напускащ догматичната рамка, смисъл, който би могъл да окаже голямо позитивно въздействие, върху хора от разнообразни възрасти, изгрявайки като обезщетителен обучителен механизъм. Концерт-спектакълът „ България - земя благословена “ мъчно би могъл да бъде обсъждан без този пластови подтекст, който смислово добавя безспорните естетически и драматургически качества на плана. А за тях може да се приказва доста и в разнообразни аспекти, само че несъмнено се открояват мащабността на плана, сполучливото комбиниране на драматургия, история, музика, танц и мултимедия, разумният прочувствен равномерен темп на спектакъла, въздействието върху публиката и задържането на вниманието ѝ в течение на целия театър, чрез централизация върху основните исторически интервали, оформили културния пейзаж на земите ни.
Режисьорът на спектакъла Борис Радев ловко съумява да хомогенизира всички разнообразни тематики, детайли, принадлежности и хрумвания, изграждайки чувството за еднаквост, комплектност и непрекъсната смислова обязаност.
Концерт-спектакълът „ България - земя благословена “ си слага амбициозната задача да бъде " машина на времето и изкуствата ", преплитайки разнообразни столетия, оставили дълготраен отпечатък в съзнанието ни като нация, и докосвайки се до най-знаменитите постижения на българската музика, танц, лирика и прозаичност.
Всяка смислово обособена част на спектакъла употребява разнообразни драматургически и образни принадлежности, които, комуникирайки между тях построяват едно извънредно богато произведение, разкриващо хубостта на всяко едно от показаните изкуства.
Солистите от балет " Арабеск, с помощта на гъвкавостта си и нежната хореография, предават на феновете страстта и историята на тракийските легенди и митове. Семплото, изчистено и ефектно осветяване разрешават на феновете да се концентрират върху танцьорите, които пресъздават красивата история на Орфей и Евридика. Друго вълнуващо танцувално осъществяване е това на отбор " Българе ". Десетки, хванали се за ръце, момчета и девойки напомнят на всички типичен български танци и ритми разсънват, любознанието на целия свят.
Изкуство, което постоянно е оставяло ослепителен отпечатък върху всяка ера и до през днешния ден продължава да бъде код за самоизразяване на българите. Задължително е да се означи авторската музика на един от най-талантливите български композитори - Асен Аврамов. Той има голям опит в работата върху българския фолклор - още като член на отбор " Полиритмия ", където работи с професор Палиев. Безспорно основна фигура в развиването на българските ударни принадлежности - извънреден перкусионист, композитор и възпитател. Огромният опит, познания, гений и умения могат да се открият в невероятната работа, която Асен Аврамов е приключил за концерт-спектакъла „ България - земя благословена “. Дори човек да бъде със затворени очи, безспорно няма да остане отчаян, потапяйки се в музикалното премеждие, което го превежда през разнообразни столетия, улявайки образното, посредством построяването на звукова среда, която като " Нишка на Ариадна " води феновете през историята на България, базирайки се на техния музикален инстинкт.
Изпълненията на " 101 Каба Гайди ", както и на отбор за църковно - славянски песнопения " Ведра Лика " могат да оставят всеки обожател на българската музика със спотаен мирис. Сякаш е нужна единствено една секунда, с цел да се пренесем от центъра на София в някое планинско градче, забравяйки проблемите на модерното общество и потапяйки се в магията на класическото такова. Едва ли има различен тон, който да въздейства по толкоз пряк метод на голяма част от българите, както гайдата. Магически и тайнствен инструмент, който има неповторимата дарба да ни сплотява като нация. Звучи в действителност необичайно, само че хилядите фенове в залата като че ли дишаха в един темп, в една периодичност, резонирахме един с различен. Както между тях, по този начин и с настоящите лица на сцената.
Последната част на спектакъла " изпраща " феновете в една колкото близка, толкоз и далечна " галактика " - " светът на Радичков ". Свят, от който настръхваш. Свят, в който безсмислието придобива смисъл. Свят, в който всички придобиваме смисъл. Талантливите артисти от Народния спектакъл Георги Мамалев, Стоян Алексиев, Дарин Ангелов, Параскева Джукелова, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев показаха " Суматоха " - една от великите класики на българската литература. Текст, който доближава международно равнище, посредством разкази за локалното. Нашият - българският край, в който откриваме насладите си, смеха си, сълзите си, смисъла си. Откриваме себе си.
Концерт-спектакълът " България - земя благословена " реализира нещо извънредно скъпо и значимо - напомня кои сме ние - българите и какво значи да си патриот, тъй като точно това споделя този хубав и приказен концерт-спектакъл - какъв брой скъпо и значимо е да обичаме, а не да ненавиждаме. Да сътворяваме, а не да разрушавам. Да познаваме и опознаваме, а не да пренебрегваме и подценяваме. Да благословим, а не да отхвърляме - нито другите, нито себе си, нито земята си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР