Бургас. Състезанието за програмисти започва на 10 май в Професионалната

...
Бургас. Състезанието за програмисти започва на 10 май в Професионалната
Коментари Харесай

Бургас: Състезанието за програмисти „Хакатон“ ще започне на 10 май в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации

Бургас. Състезанието за програмисти стартира на 10 май в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Голямата премия за отбора-победител на тазгодишния „ Хакатон “ ще бъде обучителен курс по „ Изкуствен разсъдък “ в Лабораторията по интелигентни системи към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Тридневният конгрес, предопределен за хора с ползи в региона на софтуерна разработка, дизайн, осведомителни технологии и новаторски артикули, ще стартира на 10 май в залите на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в к-с „ Меден рудник “. Официалното разкриване ще бъде в 17.00 часа.
Целта на тазгодишния „ Хакатон “ ще бъде „ Създаване на приложения и игри за образование и/или виртуална действителност “. Поредното издание на „ Хакатон “ събира на едно място хора с ползи в региона на софтуерна разработка, дизайн, осведомителни технологии и новаторски артикули. Целта на самодейността е да събере на едно място програмисти, дизайнери и бизнесмени, които дружно да предложат идея за софтуерен артикул и да започват работа по неговото създаване. Организатори на „ Хакатон “ са Катедрите „ Компютърни системи и технологии “ и „ Компютърни и осведомителни технологии “ към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, Студентският съвет към университета взаимно с Община Бургас, компания „ Технологика “, Иновационни Системи – Бургас, Клъстер ИКТ Бургас, Фирма Кодифик, Професионална гимназия за Компютърно Програмиране и Инoвaции, Профилирана природоматематическа гимназия „ Акад. Никола Обрешков “ и Професионална гимназия по Електротехника и Електроника „ Константин Фотинов “. Амбицията на уредниците е събитието да подтиква използването на актуалните технологии в всекидневието на хората и живота в града. „ Хакатонът “ ще има значим принос за развиване на ИТ общността в Бургас. Допълнителните предстоящи резултати са съставяне на екипи от хора, които се допълват като познания и умения, и не престават работа по плановете след привършване на събитието. Няма ограничаване за употребяваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат първообраз на своя артикул, който да има най-малко една работеща функционалност или ясна идея за приложение с отчасти написан първоначален код.
В последния ден на хакатона – 12 май, участниците ще създадат проява на своите приложения пред жури. Допустими участници са екипи от минимум двама участника, които могат да се образуват както авансово, по този начин и при започване на самия хакатон. Задължително е най-малко един човек от екипа да има знания по програмиране без значение равнището и опита в региона на софтуерни разработки. За всички участници ще има награди, които са обезпечени от спонсорите на събитието. Първите три плана, оценени най-високо ще бъдат в допълнение подтиквани с изненади от уредниците. Критериите за оценка на приложенията са оценка на концепцията, работеща функционалност на приложението, метод на осъществяване, качество на програмния код и определения метод, потребителски интерфейс, капацитет на приложението. Ще бъдат предоставени насоки и хрумвания за приложения на тези участници, които нямат предварителна идея за това, което биха желали да създават. Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код в границите на хакатона – целесъобразно е свободен лиценз. Работата по плановете започва с началото на хакатона. Не се позволява присъединяване с изцяло или отчасти подготвени приложения, които са създадени преди хакатона. Приложенията, които не са приключени и нямат работеща функционалност, също се показват на финалния ден и се прави оценка капацитета им и казуса, който вземат решение. Спонсорите и сътрудниците на събитието имат право да дават самостоятелни награди на определени от тях участници. Хакатонът ще се организира в залите на Професионална гимназия за Компютърно Програмиране и Инoвaции. Ще има обезпечен достъп до помещението до 21.00 часа в петък и събота. Осигурени са питиета, интернет връзка и комфортни места за работа на всички екипи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР