Бургас. С литийни шествия и осветени рибни блюда Поморие и

...
Бургас. С литийни шествия и осветени рибни блюда Поморие и
Коментари Харесай

Бургас: С литийни шестия и осветени рибни блюда Поморие и Ахелой спазиха традициите на Никулден

Бургас. С литийни шествия и осветени рибни блюда Поморие и Ахелой съблюдаваха традициите на Никулден, оповестиха от пресцентъра на Община Поморие .
Православният свят уважава паметта на свети Николай Чудотворец. За хората, чийто живот е обвързван с морето, това е и един от най-обичаните празници, тъй като с изключение на настойник на търговци и банкери, светецът е покровител и на всички моряци, пътешественици и риболовци.
В Поморие и Ахелой празникът стартира с литургия в църковните храмове и продължи с литийни шествия до локалните риболовен пристанища. Всички плавателни съдове, през които шествията минаха, бяха благословени за здраве и благодат на техните притежатели, а в памет на тези, които към този момент са си отишли, в морето бяха хвърлени венци и цветя. Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на град Ахелой Иван Георгиев поздравиха жителите и гостите на двата града и ги поканиха на вкусния Никулденски курбан. Стотици поданици и посетители хапнаха от осветените рибни блюда за здраве.
Музикален привет към поморийци беше поднесен и от хорова групировка „ Морски бриз ” при клуб на пенсионера „ Анхиало Поморие ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР