Бургас. С богата програмата в града ще бъде отбелязана 15-ата

...
Бургас. С богата програмата в града ще бъде отбелязана 15-ата
Коментари Харесай

Бургас: С богата програмата в града ще бъде отбелязана 15-ата Европейска нощ на музеите

Бургас. С богата програмата в града ще бъде маркирана 15-ата Европейска нощ на музеите на 18 май, която тази година съответствува с Международния ден на музеите. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Жителите и гостите на града ще могат да посетят непрекъснатата експозиция на Авиомузей Бургас от 18.00 до 24.00 часа, която включва разглеждане на самолетите Ан-12, Ан-2, Ту-154, МиГ-17 и МиГ-21. На борда на Ту-154 посетителите ще имат опцията да седнат на мястото на водача в кабината на самолета, където ще се срещнат с главните принадлежности за навигация. По-големите запалянковци ще се насладят на нощен полет над Бургас в кабината на Ан-24 с очилата за виртуална действителност.
От 20:00 до 24.00 часа музеят " Банята на Сюлейман Великолепни " в Туристически комплекс " Акве Калиде " ще отвори порти за посещаване на музея. Посетителите ще могат да гледат прожекциите на 3D мапинг на всеки кръговиден час в този период.
Гостите ще се насладят и на виртуозните осъществявания на китариста Николай Райков измежду зеленината и фонтаните в градинските пространства на туристическия комплекс. А от 22:00 часа на сцената на амфитеатъра девойките от танцов клуб " Фрея " ще ги потопят в мистиката на " Танци на нощта ".
Специално за събитието в " Акве Калиде ", " Бургасбус " ще обезпечи ексклузивен курс на рейс №3 в 24.00 часа от Минерални бани в квартал " Ветрен " към Бургас.
В съботната вечер посетителите ще могат да прегледат и четирите експозиции на Бургаския музей - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа.
От 18.00 часа в зала " Трезор " на Археологическия музей на ул. " Богориди " 21 ще бъдат показани две златни изложения - " Тракийското златно богатство от Вълчитрън " и " Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина ". Час по-късно ще бъде показан и един друг миг от работата по археологическите находки. Реставраторът Силвия Борисова ще показва техники за оразмеряване на артефактите и подготовката им за реституция.
Програмата ще продължи в Историческия музей на ул. " Лермонтов " 31, където в 18.30 часа за първи път ще бъде показана огромната икона на Исус Христос, реставрирана с публични дарения от края на предходната година. Самата реставраторка ще покаже онлайн част от техниките за консервация на икони.
Посетителите на Историческата експозиция ще бъдат първите, които ще видят персонална преписка от 1963-та година, диригентския фрак и палката, с която маестро Емил Чакъров печели интернационалния конкурс за диригенти под патронажа на Херберт декор Караян през 1971-ва година, откъдето стартира и забележителната му международна кариера.
Пъстрият свят на българската шевица ще се разгърне пред посетителите от 19.00 часа в Етнографския музей на ул. " Славянска " 69. Представянето на националната галерия " По шевиците ще ги познаете " от РИМ - Шумен, ще бъде придружено с открити уроци по везане на шевици. На огромното хоро в двора на музея тази година ще канят Македонски хор " Гоце Делчев " - Бургас.
Всички събития в Нощта на музеите в Бургас ще бъдат с вход свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР