Бургас. През тази година се навършват два юбилея, свързани с

...
Бургас. През тази година се навършват два юбилея, свързани с
Коментари Харесай

Изложба Слово и мемове ще бъде представена в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски на 9 септември

Бургас. През тази година се навършват два юбилея, свързани с Бургаската художествена изложба (БГХ) „ Петко Задгорски “ - 75 години от основаването на галерията и 55 години от влизането на галерията в постройката на Синагогата. Това оповестиха от галерията, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

„ Слово и мемове “ е интердисциплинарен живописен план, посредством който се слага генералният въпрос за търсене на разговор сред разнообразни области на вярата. Целта е посредством художествени средства и междуличностни взаимоотношения, да се породи нова обстановка на приемливост. Проектът ще се реализира в Бургаската художествена изложба „ Петко Задгорски “. Тази институция на изкуството се обитава в постройка, която е проектирана, и е била настояща религиозна среда – синагога, а през днешния ден е място за свързване.

„ Мем “ е термин, въведен от Ричард Докинс, с който се значи концепцията за „ единица културно предаване, или единица реплика “. „ Мем “ е прилика на Ген, ДНК молекулата, която е репликиращата се същина на биологичните същества. С този термин Докинс свързва културната и генетичната еволюция.

В актуалният план всеки от участниците ще изложи творби които ще интерпретират тематиката за връзката сред съответната постройка и креативните търсения на създателите. Една от креативните тактики, създадена от Дарина Пеева в границите на плана, се базира на софтуерните неточности при принтирането на триизмерни форми. Тези сбъркани форми са мотив за креативна интерпретация и ентусиазъм, което води до основаването на фотографии, графики и обекти.
Друга позиция предлага Атанас Тотляков. Използват се два разнообразни вида знаци с неразбираеми смисли. Първият е обект, представляващ отпечатък от канара, върху която се намира по този начин наречения „ Ситовски надпис “. Учените спорят дали това въобще е тип надпис, какво е неговото значение, по кое време и от кого е основан. Идеята е да се даде евентуална опция за неговото тиражиране и превръщането му в мем, като смисъла остава отворено за интерпретация. И тук интерпретацията е подвластна от културните стандарти на реципиента (публиката). Едни могат да видят траектории на свързване сред хората, а други, красиви графични знаци, които се свързват хармонично с формите на облаците.

Третата позиция е тази на Добрин Русeнов. Авторът създава виртуална действителност, която възвръща първичния интериор на пространството, а точно Бургаската синагога. Работи се както с архивни документи, по този начин и с непосредственото изложение от очевидци, да вземем за пример по спомените на Естер Михаел Асса, родена в Бургас през 1927 година. Начина на представянето на тази част от плана пред аудитория става чрез специфични софтуерни устройства, които изцяло „ потапят “ фена в компютърно генерираната 3D действителност. Тази част от плана ще бъде предоставена като актив за прилагане на градската изложба като при визити фенът ще може да избира сред настоящите изложения и 3Д визията на Синагогата. Закупените за плана очила за добавена действителност ще останат за прилагане на градската изложба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР