Бургас. През настоящия археологически сезон средновековният град Русокастро не пропусна

...
Бургас. През настоящия археологически сезон средновековният град Русокастро не пропусна
Коментари Харесай

Ценни находки откриха археолозите при разкопките на средновековния български град Русокастро

Бургас. През сегашния археологически сезон средновековният град Русокастро не пропусна да зарадва археолозите от Бургаския музей, които управляват неговото изследване. Това оповестиха от Регионалния исторически музей . В момента текат разкопки на водохранилището на замъка, което се оказва едно от най-големите в днешните български земи. То е с оптималната дължина 15 м. и широчина 7 м., надълбоко е 2.7 м., а до горното равнище на свода – 4.40 м. Събирало е сред 300 и 350 кубически метра вода. Точно по средата му, по линията север – юг, са иззидани 3 големи пилона, които са поддържали два полуцилиндрични свода. Те от своя страна са били подът на втори етаж, който евентуално е с внушителен, палатен темперамент.

Подобни водохранилища, с такова покритие, съвсем не са познати в България. В крепостта Мнеакос/Моняк в Родопите има сходно оборудване, сходно е било и едно от градските водохранилища на Филипопол – днешния Пловдив. Най-близък паралел – с сходни пилони и колони, поддържащи сводове с арки, се откриват в някои водохранилища на Константинопол – днешния Истамбул.
В момента се работи в извънредно сложни условия. Вероятно при земетръс сводовете на щерната са рухнали дружно с втория етаж, и сега археолозите изчерпват безусловно единствено камъни, които се изнасят на височина 3-3.5 м., единствено на ръка, с кофи и въжета.

В процеса на изследването са открити десетки находки – монети, стоманени върхове на стрели, даже един прелестен фрагментиран шлем. Сред находките са и най-малко 7 средновековни съда – амфори и стомни, които са безусловно смазани от рухналите камъни и ще бъдат възобновени в реставрационните ателиета на музея.

Сред монетите – с изключение на на Ахейското княжество, Андроник III Палеолог и цар Иван Александър, необикновен интерес съставлява извънредно добре непокътната монета на цар Михаил III Шишман Асен – праправнук на цар Иван Асен II и кралица Ирина Комнина, царувал от 1323 до 1330 година

И тази година разкопките на средновековният град Русокастро са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България, и се извършват от Регионален исторически музей – гр. Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР