Бургас. През месец юни броят на регистрираните безработни лица в

...
Бургас. През месец юни броят на регистрираните безработни лица в
Коментари Харесай

Пенка Кирилова, „Регионална служба по заетостта“ – Бургас: През месец юни броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от областта е 6063

Бургас. През месец юни броят на записаните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област е 6063. Това сподели Пенка Кирилова, шеф на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ – Бургас, по време на конференция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . По думите й сравнението с предходния месец демонстрира понижение от 809 души, което е особено за този месец на годината, когато предлагането на претовареност е относително високо, най-много по отношение на настоящия туристически сезон. Тя добави, че по отношение на същия месец на 2018 година също се регистрира спад от 551 души. В шестте дирекции „ Бюро по труда “ записаните безработни са: Айтос – 426 души, Бургас – 2633, Карнобат – 767, Поморие – 221, Руен- 790 и Созопол – 417 души.
„ В съпоставяне с предходния месец понижение на броя на безработните лица има във всички шест бюра по труда, по-значително в Бургас, Поморие и Созопол с 393, 161 и 133 души и по-слабо в Карнобат, Руен и Айтос с 51, 43 и 28 души. Спрямо юни предходната година понижение на записаните безработни има също във всички бюра по труда от региона, като се открояват Руен и Карнобат с 231 и 104 души по-малко “, разясни Кирилова. По думите й нивото на безработица в края на месеца е 2.8%, като по този индикатор региона е на 2-ро място по ниска безработица след София и пред област Варна. Спрямо предходния месец се регистрира понижение на нивото на безработица с 0.4 процентни пункта, по отношение на същия месец на предходната година – понижение с 0.3 процентни пункта, а сравнението с индикатора за страната демонстрира по-ниско с 2.4 процентни пункта равнище. „ В районен мащаб, нивото на безработица през месец юни е най-ниско в общините Поморие – 0.97%, Несебър – 0.99% и Бургас – 1.9 %. Под условната граница са всички останалите от региона – Приморско, Царево, Камено, Созопол, Айтос, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Руен и Средец “, уточни още Пенка Кирилова.
По думите й по отношение на май във всички 13 общини се регистрира понижение, най-значително в Царево, Средец и Приморско и най-слабо в Камено, Бургас и Карнобат. Сравнението с юни предходната година също демонстрира спад във всички общини на региона, най-значително в Руен и най-слабо в Бургас.
Мария КУРТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР