Бургас отбелязва Денят на Тракия. Основен инициатор на честването е

...
Бургас отбелязва Денят на Тракия. Основен инициатор на честването е
Коментари Харесай

Денят на Тракия – почит към българските победи, включени в учебниците по военно дело

Бургас отбелязва Денят на Тракия. Основен основател на честването е Тракийско сдружение " Екзарх Антим I ", в чийто редици членуват бежанци и техните потомци. Те, дружно със общественици и жители, всяка година на тази дата поставят цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.
На този ден почитаме най-голямата победа на българската войска по време на Балканската война през 1913 година - успеха при Одрин. Той е отдаден и на тракийски бежанци, които изгонени от домовете си, намират заслон в рамките на България и в никакъв случай не не помнят своята родова памет.
Actualno.com се обърна към Яна Иванова – организатор в РИМ Бургас „ Най-нова история ", с цел да научи още за българския героизъм: “Победата не идва елементарно, а едвам след яростни и кръвопролитни боеве при Лозенград, Бунархисар, Булаир и Чаталджа, приключили с блестящи триумфи на българския боец . Падането на „ непревземаемата” и чудесно укрепена Одринска цитадела, е решаващо за финалния удар против Турция. Слага се завършек на изтощителна и в това време забележителна интервенция, впечатлила цяла Европа и включена в учебниците по военно дело . В архивите са маркирани и нововъведенията във воденето на сраженията - първата бомбардировка, първия военен полет на жена, първите радиосмущения “.

Съдбите на хората, станали волни или неволни участници в тези събития, обаче са най-важни, тъй като са се трансформирали в знак на смелост и липса на мисъл за оттегляне .
" Денят на Тракия не е единствено успеха при Одрин. Той е спомен за всички починали български бойци , защитавали обективна идея, за всички разрушени фамилии и рухнали фантазии. Тази дата събира в себе си разнородните усеща на всички българи, само че най-много на тракийци, на тези хиляди бежанци, които бяха принудени да изоставят всичко и да изоставен родните си места, само че съумели да запазят паметта на своя жанр. За тях този ден се е трансформирал в вяра “, споделя с неспокойствие Яна Иванова.

Друга част от празничният ден в Бургас е кулинарна галерия, която демонстрира ястията, присъщи за тракийци. В Културен център " Морско казино " всеки може да опита, получи рецепта и се наслаждения на кулинарните обичаи, които са съхранени до през днешния ден.
На 27 март в залата на Тракийско сдружение " Екзарх Антим I " ще бъдат наградени най-хубавите произведения в състезанието " Георги Кондолов - живот, предан на свободата ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР