Бургас. От другата седмица в държавните горски разсадници Порой и

...
Бургас. От другата седмица в държавните горски разсадници Порой и
Коментари Харесай

Инж. Янко Георгиев, Държавно ловно стопанство „Несебър”: От другата седмица в държавните горски разсадници „Порой” и „Поморие” всеки ще може да се сдобие с живо коледно дърво

Бургас. От другата седмица в държавните горски разсадници „ Порой ” и „ Поморие ” всеки ще може да се снабди с живо коледно дърво. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас инж. Янко Георгиев от Държавно ловно стопанство „ Несебър ”. По думите му главните типове дървета, които ще бъдат предлагани са три типа ели, смърч, черен бор и кедър.
„ Най-предпочитани са елементарната, испанската и гръцката ела, защото техните корони са най-кичести. За коледни елхи се употребяват също така и другите типове ели – кавказка и едролистна “, сподели още Георгиев. Той добави, че акцията по даване на живи дървета се организира от 6-7 години, а главната концепция е след използването им, закупилите ги да продължат живота на елхите, като ги засадят в градинка, двор или на друго уместно място.
„ Според размера дръвчетата се оферират в контейнери от 20 л до 90 л А по отношение на това в какъв размер ще бъде сложено съответното дръвче, зависи от диаметъра на стъблото. Дръвчетата, които са високи към метър, се поставят в резервоар от 25 литра “, изясни Георгиев. Според него подобаващият размер на контейнера спомага за вярното обикаляне на питателните субстанции в дръвчето, което пък усъвършенства неговият живот. „ Цената на едно живо дръвче, уместно за коледна декорация, може да варира от 30 до 80-90 лв., според от типа и размера му. Едно малко дръвче с размери 1-1,5 м излиза на цена от към 30 лв. “, сподели също лесничеят. Той добави, че дръвчетата наложително се дават на новите си стопани дружно с инструкции за това по какъв начин би трябвало да бъдат отглеждани.
„ Дръвчетата не би трябвало да стоят на затворено помещение повече от 2 седмици, би трябвало да се оросяват и да не стоят наоколо до отплителните уреди “, уточни още Георгиев.
Мария ГЕОРГИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР