Бургас. От 19.00 часа на сцената на Бургаската опера ще

...
Бургас. От 19.00 часа на сцената на Бургаската опера ще
Коментари Харесай

Операта „Мадам Бътерфлай“ ще бъде представена в Бургас

Бургас. От 19.00 часа на сцената на Бургаската опера ще бъде показана емблематичната опера в три дейности от Джакомо Пучини „ Мадам Бътерфлай “, по постановка на доцент доктор Александър Текелиев. Това оповестиха от културната институция, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

" Под палката на маестро Григор Паликаров – гост-диригент, притежател на наградата „ Емил Чакъров “ за 2019 година, сопраното Йоана Железчева, тенорът Даниел Дамянов, Валери Турманов – баритон, дружно с останалите солисти, оркестър и хор, ще опишат посредством средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително мощните усеща на отдаденото до дъно женско сърце. Сценографията на „ Мадам Бътерфлай “, издържана в минималистичния източен жанр, е на Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, помощник-режисьор е Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев, суфльор – Дора Фъртунова, надписите са дело на Сребрина Славова. В ролята на Чо-Чо-Сан (Мадам Бътерфлай) влиза прелестното трагично сопрано Йоана Железчева, която построява трагичния облик освен брилянтно във вокално-артистично отношение, само че и с психическо предусещане. В облика на нейния обичан Пинкертон, на който тя се доверява с цялата безрезервност на женската си същина, само че заплаща висока цена за своята чистосърдечност, е блестящият тенор Даниел Дамянов. В ролята на американския консул в Нагасаки Шарплес влиза младият баритон, само че със забележителна биография по международни подиуми Валери Турманов. Като прислужницата на Мадам Бътерфлай Сузуки ще се показа мецосопраното Лина Пеева, Кейт Пинкертон – брачната половинка на лейтенанта от Военноморските сили на Съединени американски щати Пинкертон, е Калина Попова, мецосопран. В останалите функции са: Вълю Тотев – Горо, Любомир Тодоров – Принц Ямадори, Костадин Мечков – Чичо Бонзо, Иван Грозев – като Имперски комисар и Нотариус, Невена Михайлова – Майката на Чо-Чо-Сан. В красивата – като визия, музика и послания режисура, вземат участие и съставите на оркестър и хор на Държавна опера – Бургас ", показват от културната институция.

Действието на операта се развива при започване на XIX и XX век в Нагасаки. " Тази история е за една млада гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена „ Пеперуда “, поради нейната хубост и великолепие. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон. Усещането за съдбовност на възприятията и вътрешният й повод са толкоз мощни и тя се опълчва на традициите на своя народ и се омъжва за него. Влюбеното сърце не позволява, че неговият учестен от любовта темп се разминава с пресметливостта и непоследователността на нейния избраник… Историята на Мадам Бътерфлай е нещастието на конфликта на два свята: западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен. И парадоксът е, че един цивилизован човек в действителност се оказва вандал, като отношение, отвод от отговорност, своенравие на усеща и стремежи, неспазване на мъжко заричане, отказване от светостта на думите, които обричат две души една на друга. Но за младата японка повелите на античните обичаи, които наподобяват задоволително „ диви “ и архаични за западното мислене, понятията „ заветен съюз “, „ преданост “, „ отдаденост “, „ обич “ имат тежест, по-голяма даже от цената на самия живот. Чо-чо-сан е красива жена, носеща типичните присъщи черти на източната психика. Но макар привидната чупливост, „ Пеперудата “ сподели непредвидена устойчивост, следвайки правилата си до края на земния си път, белязан с трагична всеотдайност ", допълват от Държавна опера - Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР