Бургас. Официално бе открито разширение на газопреносната мрежа по трасето

...
Бургас. Официално бе открито разширение на газопреносната мрежа по трасето
Коментари Харесай

Официално бе открито разширение на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа

Бургас. Официално бе намерено уголемение на газопреносната мрежа по трасето на „ Балкански поток “ до компресорна станция „ Странджа “. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова разширението на газопреносната инфраструктура на България ние ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. По думите ѝ това е план, който е извънредно значим освен за България, само че и за целия район на Югоизточна Европа, тъй като ще даде опция за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. Петкова уточни, че този план ще сътвори условия за по-голяма енергийна сигурност в района и за развиване на пазара. Според нея за България този план е осъществен при прецизно съблюдаване на всички европейски правила. Тази инфраструктура, като част от структурата, обвързвана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България, е извънредно значима за страната ни.
„ Под тези плодородни ниви са тръби, които могат да транспортират големи количества газ, изпитани на над 80 атмосфери налягане. Перфектна работа на заварчици, на монтажисти. Денонощна работа, сложна работа “, сподели министър председателят Бойко Борисов . „ Докато другите приказват, ние строим и даваме опция за България да възвърне мястото си като главен газоразпределителен център. Именно по тази причина ние подложихме на нашите сътрудници и в Сърбия, и в Унгария този поток да се назовава „ Балкански поток “, добави министър председателят Борисов. Той посочи, че Балканите са сплотяващо име. По думите му газовият хъб се споделя „ Балкан “, тъй като Балканите ни сплотяват. Премиерът уточни, че другата седмица ще покаже по какъв начин се строи интерконекторът с Гърция. „ България ще бъде с две газови автомагистрали. Българската стопанска система ще има опция да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Северна Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ “, съобщи министър-председателят.
Според Томаш Менцер , държавен секретар по осведомителните и интернационалните въпроси на Унгария, развиването на южния газов кулоар обезпечава благоденствието на целия район. По думите му съдействието сред България и Унгария е в голям брой области, като енергийното съдействие е от главно значение. „ Ние в Унгария, както и българските ни другари, се стараем да осигурим оптимален брой направления и източници на доставка на газ “, означи Томаш Менцер. По думите му създаването на южния газов кулоар е план, който обезпечава диверсификация както на източниците на доставките, по този начин и на маршрутите. Той добави, че диверсификация несъмнено значи освен национална сигурност, само че и понижаване на разноските както за промишлеността, по този начин и за крайните консуматори и увеличение на конкурентоспособността. Според него завършването на плана ще направи както България, по този начин и Унгария по-силни страни и ще способства за целия район.
„ Свързването на вашата страна към „ Турски поток “ ще разреши да получавате синьо гориво по нов благонадежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове “, сподели Негово Превъзходителство Анаталий Макаров , дипломат на Русия в България.
Според Владимир Малинов, началник на „ Булгартрансгаз “ , са вложени 75 млн. лева за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „ Странджа “. По думите му тази инвестиция е финансирана напълно от „ Булгартрансгаз “.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР