Бургас. Общината кандидатства за европейски средства с проекта Силата на

...
Бургас. Общината кандидатства за европейски средства с проекта Силата на
Коментари Харесай

Бургас: Общината кандидатства за европейски средства с проекта „Силата на водата“

Бургас. Общината кандидатства за европейски средства с плана „ Силата на водата “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . „ Силата на водата " е нов план по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 ". Има сериозен късмет неговото осъществяване да стартира през последваща 2020 година С този план се кандидатства за европейски средства, с които:
- да бъде основан етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския обичай и занаяти по този начин, че туристите освен да преглеждат, а да вземат участие в забавни занимания, които да им оставят прекрасен спомен за цялостен живот;
- да се построи още един дребен кей на Света Анастасия, с цел да стане акостирането там по-безопасно и да се отбрани скалистата основа на острова от въздействието на вълните;
- да се развие предлагането на минералната вода в „ Акве калиде " като още по-интересна атракция за гостите на града;
- да се ремонтира фасадата на храм „ Св. св. Кирил и Методий ".
Концепцията е забавна с това, че сплотява другите хрумвания в общ план, отдаден на водата - огромното благосъстояние на град Бургас, ситуиран сред морето и три езера, блажен също по този начин със лични минерални извори. Всички обекти, включени в плана, имат туристическа стойност. Дори външното възобновяване на църковната фасада е обвързано с названието „ Силата на водата ". Храмът е сакралното място, където съгласно българската християнска традиция децата получават своето кръщение. А то се прави с вода. Но църквата „ Св. св. Кирил и Методий " е и една от най-разпознаваемите ни здания и част от каталога „ Сто национални туристически обекта ".
Идеята за този план се роди предходната година, когато Община Бургас имаше опцията да поддържа връзка с водещи морски експерти от целия свят. Градът ни към този момент е доста по-разпознаваем в техните среди, откакто беше хазаин на Европейския морски ден. През актуалната 2019 година хазаин на този максимален конгрес на хората от морския бизнес е Лисабон, приел щафетата от Бургас.
Очаква се с осъществяването на плана всички обекти, включени в него, да станат още по-посещавани. А това значи възстановяване на транспортното обслужване на туристите, в това число по вода. Затова Община Бургас включи в „ Силата на водата " и закупуването на още едно корабче с потенциал, съпоставим с този на катамарана „ Анастасия ". Допълнителният кораб може да се включи освен в така и така натоварения график за обслужване на острова, само че в вероятност да вози туристи и до рибарското населено място с бъдещия му нов етнографски комплекс.
Междувременно Община Бургас чака зелена светлина за старт на още един собствен план - за създаване на покрита лодкостоянка в Ченгене скеле.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР