Бургас. Община Бургас излезе с позиция за ремонта на бул.

...
Бургас. Община Бургас излезе с позиция за ремонта на бул.
Коментари Харесай

Община Бургас излезе с позиция за ремонта на бул. Демокрация

Бургас. Община Бургас излезе с позиция за ремонта на бул. " Демокрация ", съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

Позицията на Общината е следната:
Община Бургас организира поредна политика във връзка с градската подвижност, доказана във всички стратегически документи и проекти, признати от локалния парламент. Развитието на транспортната скица на Бургас се осъществя при следването на водещи европейски практики с потвърден резултат за градове с сходен размер и степен на развиване.

В нормативните документи за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии, участниците в придвижването са приоритизирани по този начин:

1. Пешеходно движение;
2. Обществен транспорт;
3. Велосипедно движение;
4. Движение на леки автомобили;
5. Товарно автомобилно движение;
6. Транзитно за територията придвижване на коли.

През годините обратно Община Бургас неведнъж е получавала тъжби и претенции за освобождението на тротоарите на ул. „ Демокрация “ от коли, възпрепятстващи прекосяването на майки с детски колички и трудноподвижни хора.

При осъществената реорганизация водещи бяха правата и отбраната на пешеходеца. Във всички огромни градове на Европа преди всичко е точно той – ПЕШЕХОДЕЦЪТ, а не автомобилът.

За сигурността на пешеходците, пресичащи “Демокрация “, са въведени в употреба нови светофарни уредби в зоните на пешеходните прекосявания, наоколо до пресечките с ул. ”Батак “, ул. “Места “ и ул. “Иван Богоров “.

По различен план на Общината бе осъществено обновяването на осветлението, инсталирани са спомагателни прожектори при пешеходните пътеки.

Обособено е безконфликтно велосипедно придвижване, напълно отделено от автомобилното и пешеходното. За безвредното пешеходно придвижване са разширени до момента тесните тротоари, по които гладко да минават всички жители, в това число хората с увреждания и майките с детски колички, без да се постанова да заобикалят нерегламентирано паркирали коли. Тази мярка е напълно в отговор на стотиците сигнали от недоволни пешеходци с възпрепятстван достъп.

Осигурена е налична среда за хора с увреждания на пешеходни подлези в града посредством създаване на асансьори. Два от тях са за обезпечаване прекосяването през подлеза на кръстовището на „ Демокрация “ и ул. „ Копривщица “.

С реконструкцията на „ Демокрация “ се вкарва нова организация на придвижването с нова хоризонтална и отвесна маркировка. Така се обезпечават безвредни условия за всички участници в придвижването – пешеходци, градски превоз, велосипедисти, коли. Осигурено е регламентирано крайулично паркиране, съобразено с експлицитното гледище на жителите по време на публичните разисквания на плана.

Осигурени са регламентирани и особено сигнализирани сектори от булеварда, предопределени за улично паркиране (за свободно и/или платено паркиране на МПС, такси стоянки, инвалидни места, места за коли със особено предназначение-линейки) в обсега от хотел „ Аква “ до ул. “24-и Черноморски пехотен полк “.

Техническите капиталови планове за надграждане на бързите автобусни линии, част от които е рехабилитацията на “Демокрация “, са утвърдени от Експертен съвет по устройство на територията на Бургас, след осъществяване на изискуемите по Закон за устройство на територията съгласувателни процедури, направен Доклад за сходство на капиталовия план със значителните условия към градежите по реда на член 142, алинея 6 от Закон за устройство на територията.

Намеренията на Общината по отношение на реконструкцията на „ Демокрация “ са представяни и подкрепени от районните камари на архитектите и инженерите в Бургас.

Представители на двете гилдии участваха персонално на извършените публични разисквания, предшестващи реализацията на плана. На разискванията беше ясно изразено мнението на жителите за отделяне на крайулично паркиране, с което Община Бургас се съобрази. Подкрепяща позиция на Камара на архитектите от 2017 година ще видите измежду атачмънтите под този текст. Освен публични разисквания, бяха извършени и голям брой срещи по тематиката „ Демокрация “ с групи жители, цивилен и браншови организации.

Община Бургас се отнася с почитание към всеки бизнесмен, без значение какъв е мащабът на неговия бизнес. Хората с търговски обекти по „ Демокрация “ постоянно ще имат опцията да зареждат стока, спазвайки Закона за придвижване по пътищата. Освен това Общината ще маркира две от новообособените 12 + 8 паркоместа на „ Демокрация “, сред „ Копривщица “ и хотел „ Аква “, които ще са предопределени за прекъсване за зареждане на търговски обекти, както е във всички други зони на града. Но престой за зареждане не значи да се паркира косо за часове наред! Досега в този сектор на „ Демокрация “ единствените наложени санкции са за неразрешено паркиране върху тротоара и престой в продължение на часове!

Живеещите в региона, както и притежателите на търговски обекти, имат право да попаднат в вероятно уголемение на зелена зона. Те би трябвало да заявят такова искане в локалния парламент, както всички останали жители на Бургас. Ако то получи поддръжката на общинските съветници, Община Бургас ще го извърши.

Община Бургас е наясно, че броят на колите в града стана несъразмерен. Затова построи големия паркинг по ул. „ Гурко “, на метри от „ Демокрация “, който обслужва и някогашната Трета поликлиника, и актуализирания Комплексен онкологичен център с новите му здания.

Още преди няколко години стартира и търсене на способи и подобаващи терени за създаване на етажни паркинги. Една от препоръчаните вероятни местоположения бе по бул. „ Демокрация “ - пред постройка на Медицинския лицей. Срещу тази самодейност внесоха подписка жителите на бл. 164 и 71 в к-с " Братя Миладинови ", тъй че реализирането й пропадна.

Сега Община Бургас е подготвена да предложи вид с нов терен за открит, не етажен паркинг, покрай „ Демокрация “ – при пресечката на „ Карлово “ и „ Калофер “, зад Руската гимназия. За задачата първо ще бъде проведено публично разискване, с цел да се чуе мнението на всеки заинтригуван или обиден от тази самодейност.

Напомняме, че позволената скорост за напредване по " Демокрация " е до 50 км. в час. Предстои до месец-два да бъде пусната и „ зелена вълна “. Тя ще усили пропускателната дарба и ще понижи времето за прекосяване на колите!

Снимки на улицата преди ремонта и мнение от бургаската камара на архитектите - " > тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР