Бургас. Ние, които сме минали през политиката и държавното управление,

...
Бургас. Ние, които сме минали през политиката и държавното управление,
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Георги Първанов, АБВ: Ние, които сме минали през държавното управление, сме длъжници на паметта на тракийци, дали живота си за свободата и обединението на България

Бургас. Ние, които сме минали през политиката и държавното ръководство, сме длъжници на паметта на тракийци, дали живота си за свободата и обединяването на България. Това сподели президентът на Република България (2002-2012) и създател на Политическа партия АБВ Георги Първанов, създател на предговора и съавтор на книгата „ Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати “ по време на представянето на изданието в Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Бургас . „ В книгата не се третира единствено тематиката за отношението с Македония, аз заобикалям да употребявам понятието „ Северна “, защото още не съм привикнал с него “, съобщи той и разяснява, че Илинденско-Преображенското въстание е едно събитие в българската история, което е тясно обвързвано с предишното на тракийския край.
„ Аз съм имал честа и удоволствието в продължение на години да бъда на Петрова равнища и може би да посетя огромна част от събитията в богатия исторически календар на тракийци, знам какво съставлява това събитие в историческата ни памет “, добави Георги Първанов и разяснява, че обединяването на македонци и тракийци с освободената част от България е народен блян. „ Друг е въпросът, че ние в този момент ясно дефиниран блян нямаме “, сподели още Първанов и уточни, че преди 100 години е нямало български вестник, в който, в случай че не всекидневно, то най-малко 4-5 пъти в седмицата тематиката на Македония да не участва като информация или коментар. „ Мога да слага въпроса с тракийската тематика, тъй като, когато бях президент, аз съм поставял въпроса с обезщетяването на наследниците на тракийските бежанци във всяка моя среща с турските водачи, включително, изключително с президента Ердоган, и в предходното му качество като министър председател на Република Турция “, означи Първанов. По думите му за него това е идея и от времето, когато е бил държавен глава, като този въпрос е бил приоритет.
„ Ние създадохме една смесена комисия по моя концепция, министър председателят Ердоган я одобри и тя стартира да действа. В продължение на няколко години тази смесена комисия обсъждаше най-злободневните въпроси от българо-турските връзки, преди всичко - този. Турската страна има своите искания, става дума за пенсии на изселниците да вземем за пример, само че в политиката е по този начин, едната страна предявява своите искания, другата излиза с насрещни такива и някъде по пътя би трябвало да се срещнат “, съобщи Георги Първанов.
По думите му времето, през което тематиката е била снета от дневния ред на българската политика, съответствува с първото държавно управление на Борисов. „ Не единствено ръководещите, само че и парламентарната съпротива не надига глас по тази тематика. Документи има, не е правилно това, което слушам от някои български политици, че нямало документи и трябвало всеки потомък да извади документ, с който да потвърждава тази принадлежност “, сподели още Първанов. Той прикани евродепутатите от всички парламентарни сили да си изработят една стратегия на националния интерес, по който няма да спорят по сред си и ще отстояват дружно българските позиции. „ Турция може да договаря с Европейския съюз за вероятно бъдещо участие в съюза, изпълнявайки няколко наложителни условия, едно от които е да одобри една позиция, която е не просто нашата, това е позиция, която е доказуема, предпазена от материалите на историческото минало “, съобщи Първанов.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР