Бургас не се развива като индустриален град, но продължава да

...
Бургас не се развива като индустриален град, но продължава да
Коментари Харесай

Хората с основно образование си намират по-лесно работа в Бургаски регион

Бургас не се развива като промишлен град, само че продължава да дава работа на доста хора, поради туризма. До този извод са стигнали представители на Регионалната работа по претовареност и Бюрото по труда и в града.
Данните, които изнесе Пенка Кирилова, шеф на Регионалната работа по заетостта, демонстрират нарастване на записаните безработни. Те са 11 хиляди 114 души, което спрямо предния месец, бележи нарастване с над 400 души . В същото време, градът е на седмо място по безработица. През лятото, тя пада до два %.
Процесът обаче е двустранен, тъй като има и доста хора, които са почнали работа. В бюрата по труда са оповестени над хиляда работно места . Хората със приблизително и висше обучение са най-големият % регистрирани като безработни. Специално в Бургас, по-лесно намират работа хората с главно обучение, те са минимум регистрирани в бюрата по труда.
Въпреки това има работа и за квалифицирани фрагменти. 11 са оповестените работни места за лекари и други медицински служащи, нужни за Спешна помощ.
„ През лятото равнището на безработните ще падне под два %. Вече са оповестени 782 работни места, като по-голямата част от тях са свързани с летния сезон. Курортите, летището, дребни предприятия, които създават продукция, обвързвана с туристическия сезон, автобусни компании, всички търсят личен състав ", сподели Живко Янакиев, шеф на „ Бюро по труда Бургас. “
Има работни позиции, които се търсят целогодишно и те са свързани с търговията, в това число по интернет, прът центрове, има работа за касиери в магазини.
За множеството оповестени от работодателите места не се изсква огромна валификация, като това важи най-много за работещите единствено през лятото.
„ В Бургас най-голяма е зависимостта на пазара и иклномиката със сезонната претовареност. Сега градове като Пловдив, София, Варбна Велико Търново, Стара Загора, са с по-ниско ниво на безработица от Бургас, а преди не е било по този начин. Значи там стопанската система се е развила и осуигурява целогодишна претовареност. По маклко зависи от сезона. И регионалният шеф Вълчо Чолаков подстави като въпрос на работодателите. Той ги запита - какво вършат, с цел да се развива стопанската система на региона.Това се постанова като извод “, добави Живко Янакиев.
На 26 март в Бургас ще се организира годишната Трудова борса. И тя ще даде късмет за реализация на доста хора. Но и на този конгрес, множеството работни места които се оферират, ще бъдат сезонни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР