Бургас. Не съм против от това в Македония да градят

...
Бургас. Не съм против от това в Македония да градят
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Георги Първанов, АБВ: Не съм против от това в Македония да градят идентичност, но няма да се съглася някой да ни открадне историята

Бургас. Не съм срещу от това в Македония да градят еднаквост, като желаят да се нарекат македонци, в случай че желаят и скандинавци или каквито и да е, без да влагам подигравка или жлъч, въпрос на тяхното самоуправление, само че няма да се съглася някой да ни открадне историята, тъй като аз познавам документите. Това сподели президентът на Република България (2002-2012) и създател на Политическа партия АБВ Георги Първанов, създател на предговора и съавтор на книгата „ Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати “ по време на показване на изданието в Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Бургас . Първанов напомни, че през август 2017 година беше подписан контракт сред България и Република Македония. „ Г-н Борисов беше в Скопие, дружно с техния министър председател Заев подписаха този документ, който беше разгласен за исторически, въпреки че той повтаря декларацията на Иван Костов и на тогавашния министър председател Любчо Георгиевски, само че дано не сме претенциозни, в последна сметка значимото е, че се повтарят съществени правила и позиции на българската страна “, съобщи Първанов. Според него това, което се случва, е, че вместо да покажем, че имаме обща история, стартира раздалечаване и нова кражба на българската история.
„ Преди една седмица видях едно изявление на българския ръководител на смесената българо-македонска комисия, която има за цел да откри параметрите на тази обща история, в което се обясняваше, че ние ще честваме дружно Самуил, св. Климент, св. Наум и нещо друго от далечното средновековно, а може би и антично минало. Това някой ще рече, че е добра вест, само че мен това не ме радва изключително, тъй като по същото време изтече информация, в която се разбра, че в двете страни на комисията спорят по това чии е Гоце Делчев “, разяснява Първанов. Според него по този въпрос спор не може да има.
„ Да се видят документите на семейството, произхода, да се видят документите на Вътрешната македоно-одринска и Тракийска революционна организация, да се видят документите на западните дипломати, там нещата са доста безапелационни. Всички непроменяемо споделят, че популацията от Македония и Одринска Тракия е българско. По тази логичност на Петрова равнища ще означаваме Преображенското, а в Македония – Илинденското въстание, не благодаря. Не е задоволително, тъй като, в случай че ние се откажем от историята си, запитвам се какво ни остава “, съобщи Първанов. „ Това опожарено минало, както го назовавам, за което са дали живота си освен революционерите, само че и доста почтени хора, обстоятелствата са тук, десетки хиляди са тези, които прокудени от опожарените български селища, признават го всички и ние внезапно занапред да спорим по това, че Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев, Лазар Маджаров и други не са българи “, съобщи Георги Първанов и посочи, че това би било кражба или отвод от национална еднаквост.
„ Ние би трябвало да се преборим и с Турция, и с Македония, и това не е някакъв опит да спрем техния път към НАТО и Европейски Съюз. Преди повече от 10 години аз съм бранил европейското бъдеще на Македония, като държавен глава, аз съм ги защитавал, като кандидатура в НАТО и се удостоверявам нашата подготвеност да им спомагаме в тази посока “, сподели още Първанов.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР