Бургас. Народен хор Трепетлика отбелязва четвърт век с концерта Музика

...
Бургас. Народен хор Трепетлика отбелязва четвърт век с концерта Музика
Коментари Харесай

Народен хор „Трепетлика” отбелязва четвърт век с концерта Музика без граници“

Бургас. Народен хор „ Трепетлика ” отбелязва четвърт век с концерта " Музика без граници “. Над 1000 деца и младежи са част от 25-годишната му история. Сред тях е й международната звезда Мария Бакалова. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

Пъстра фолклорна среща с доста въодушевление и музика ви чака тази събота, 14 август, в експоцентър „ Флора ”, от 20.30 часа. Емоционален, споделен и чакан празник е концертът „ Музика без граници ”. Събитието е първият от поредицата концерти, с които наложеният Народен хор „ Трепетлика ” ще означи 25 години музикална история в Бургас.

Репертоарът е особено селекциониран за тържествения мотив и ще ни върне 20 години обратно във времето, когато през 2001 година излиза аудиоалбумът " Песните на Тракия ", а през 2002 година групировката показва " Песните на Странджа ", включващ достоверни национални песни от алманах, чийто създател е госпожа Пепа Запрянова.

„ Това е един концерт ретроспекция. Той ще бъде показан от разбъркан хор, с акцент върху най-малките. Изявата е доста специфична и вълнуваща. Вярваме, че ще се получи същински празник на песента и българския дух. За мен всяка една демонстрация е като първа, страстите са доста мощни. Гордеем се доста с нашите ученици. ”, показа Пепа Запрянова – дълготраен диригент, възпитател и национален реализатор.

Концертът „ Музика без граници “ е с вход свободен и се осъществя с поддръжката на Община Бургас по стратегия за съфинансиране на културни планове.

Освен творчеството на национален хор “Трепетлика “, програмата на концерта ще обогатят и другарски обединения от България, Румъния, Словакия и Украйна.

Талантливите реализатори на хор „ Трепетлика “ и техният диригент Пепа Запрянова са носители на голям брой награди от интернационалните хорови фестивали и състезания. През 2004 година хор „ Трепетлика “ печели първо място на народен конкурс „ С песните за Капитан Петко челник “ - град Варна, и е почетен да открие паметника на Капитан Петко челник на 3 декември 2004 година в Рим, дружно в кмета на Рим.

Бургаските деца от хор " Трепетлика " се върнаха с " Гран при " от конкурс в Москва през 2018. През 2019 година Народен хор " Трепетлика " завоюва първо място на 40-ия юбилеен конкурс " Творчески открития ", който се провежда под патронажа на Министерството на културата на Руската федерация.

Хорът и солистите имат многочислени записи в Българското национално радио и Българската национална телевизия, взели участие са в телевизионни и радио излъчвания. Многобройни са призовите места от фестивали в Италия, Чехия, Унгария, Словакия, Турция, Полша, Франция, Испания и други

Детският национален хор " Трепетлика " към Центъра за поддръжка и личностно развиване - Бургас е основан през 1996 година за да се разпространява българският фолклор измежду подрастващото потомство. Така децата се срещат с скъпото културно завещание на нашите предшественици. Репертоарът му включва обичаен и обработен фолклор от всички фолклорни области на България, само че най-много от района на Странджа и Тракия.
Диригент на хор " Трепетлика " от основаването му е Пепа Запрянова - одобрен музикален възпитател с доста оценки в региона на музиката, притежател на званието " Неофит Рилски " на МОН и на ордена " Капитан Петко Войвода ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР