Бургас. На 14-и юли, сряда, от 20.30 часа на сцената

...
Бургас. На 14-и юли, сряда, от 20.30 часа на сцената
Коментари Харесай

Балетът Жизел ще бъде представен в Бургас на 14 юли

Бургас. На 14-и юли, сряда, от 20.30 часа на сцената на Летен спектакъл – Бургас балетната класика „ Жизел “ ще показа новия прочит на красивата любовна история – режисура и постановка на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната натрупа на Държавна опера – Бургас. Това оповестиха от Държавна опера - Бургас, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

" Дългоочакваната премиера на „ Жизел “ по музика на Адолф Адам, считан за един от най-романтичните балетни творби, бе събитие за феновете на изящното балетно изкуство на 24 април т. год. в залата на Бургаската опера. Спектакълът бе показан наново с триумф единствено 20 дни след премиерата – още веднъж в залата на Операта. „ Жизел “ е с напълно нов фон и костюми, впечатляващи с сантиментален обсег, нюх към детайлите, присъщи за епохата и посланията на творбата. Балетният театър, който ще зарадва феновете на изящното изкуство в сряда, е в календара на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “, осъществени сполучливо за 14-а поредна година от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Либретото на балета в две дейности „ Жизел “ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Художник на декора е известният български занаятчия на сценографияра Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов ", показват от Държавната опера.

" Персонажът на нежната почтена госпожица Жизел, която има трагична орис, само че посредством силата на любовта си съумява да избави своя обичан, даже от света на сенките, ще построи младата солистка на балетната натрупа Полина Иванова. За нея това е дебютна роля. В премиерния театър тя бе в облика на кралицата на вилисите Мирта, а в функциите на Жизел и Алберт бяха Иванина Иванова и Емил Йорданов. В утрешния театър, като Алберт – принц, преоблечен като елементарен селски момък, на сцената на Летния спектакъл излиза солистът на балетната натрупа Даниел Тичков (дебют). В облика на Мирта, предводителката на вилисите ще дебютира Яна Бердута, също солист от балетния състав на Бургаската опера. Според славянските митове, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, защото приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край огромните пътища и причакват инцидентни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, до момента в който паднат мъртви от безсилие. В ролята на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, само че красивата госпожица, уви, да споделя възприятията му, ще бъде Кирил Филипов. В огромния премиерен театър вземат участие и солисти и отбор към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната приказност на сантименталното произведение. В ролята на Батилда влиза Галина Калчева, като Херцога бургаската аудитория ще види Светлан Николов, Берта ще бъда София Ловджиева, Вилфред – Стефан Типиков. Атрактивното Pa de deux в първо деяние ще показват Елеонора Митева и Теодор Цаков. В постановката вземат участие още: Даниела Туртуманова, Анелия Иванова, Натали Иванова, Ива Овчарова, Събина Косева, Рая Чакърова ", допълват от културната институция.

В балетната приказност вземат присъединяване възпитаници от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ – Бургас и Детски балетен спектакъл „ Капка “ и танцьори от Фолклорен отбор „ Странджа “.

„ Жизел е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото завещание. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа (както и разнообразни редакции, най-сполучливата от които е на Леонид Лавровски). Спектакълът е бисер за всяка балетна натрупа. Премиерата на „ Жизел “ на балетната натрупа на Държавна опера – Бургас посветихме на всички актьори, които в днешно време е доста мъчно да поддържат формата си. Артистът има потребност от своята аудитория, с цел да се усеща „ Артист “, споделя Галина Калчева, постановчик и режисьор на „ Жизел “.

Ето какво споделя Полина Иванова преди дебюта си в ролята на Жизел:
" Много съм разчувствуван. Въпреки всички трудности преди премиерата на „ Жизел “, съм безпределно щастлива, че успяхме да подготвим този хубав театър благодарение на целия екип. Всеки от нас даде най-хубавото от себе си и вложи цялото си сърце, за това в действителност да се случи магия на сцената и мисля че успяхме. Пожелавам на добър час на всички сътрудници! "
Билети за „ Жизел “ можете да намерите на касата на Операта, на каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас, както и на място на Летния спектакъл преди събитието.

Според условията на Министерството на здравеопазването, Допустимият потенциал на присъственост в Летния спектакъл е 50 %.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР