Бургас. На 1 август в Бургас пристига джубоксът за поезия

...
Бургас. На 1 август в Бургас пристига джубоксът за поезия
Коментари Харесай

Бургас: На 1 август в града пристига джубоксът за поезия на Ондржей Кобза

Бургас. На 1 август в Бургас идва джубоксът за лирика на Ондржей Кобза. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Самият създател на арт инсталацията я назовава „ Поезиомат “. Устройството ще остане в Бургас доникъде на септември. То ще бъде ситуирано в КЦ „ Морско казино “, на терасата пред зала „ Петя Дубарова “. Поезиоматът е възложен от Чешкия културен институт в гр. София.
Поезиомат е джубокс за слушане на лирика. „ Вярвам, че да чуваш същинския глас на поета е едно от най-красивите и вдъхновяващи прекарвания, които градът може да предложи “, споделя създателят. Поезиоматът всекидневно съдържа 20 стихотворения. Репертоарът му отразява актуалната обстановка в дадения град, страна или съвременността като цяло.
Вече можете да видите Поезиомат в Прага (чешка ъндърграунд поезия), в Марианске Лазне и Оломоуц в Чехия, в Киев (антивоенна поезия), в Москва, Лондон и Брайтън (млади модерни европейски поети), във Венеция (поставен особено за Архитектурното биенале), в Ню Йорк (the Beat Generation) и в този момент се приготвят Поезиомати в Берлин, Брюксел и Лодз. Звуковата апаратура се основава на правилата на звуковите устройства мегафон и грамофон. Съоръжението е направено от стомана. Състои се от три елементи, които се сглобяват, откакто то е конфигурирано на несъмнено място. Вътре има електроника, основана на Ардуино хардуер и програмен продукт с отворен код. Устройството има бутонна система за ръководство, която разрешава на всеки елементарно да избере обичаните си стихотворения. Това е и главната функционалност на Поезиомат: Избери стихотворение, натисни копчето, изслушай записа. Българският Поезиомат откри миналогодишната Нощ на литературата в София, а тази година пътува из България. След Бургас ще бъде конфигуриран и в Русе.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР