Бургас може да стане домакин на първия по рода си

Бургас може да стане домакин на първия по рода си ...

Общински съветник предлага нещо уникално за Бургас: Фестивал на маскарадните игри.

Бургас може да стане домакин на първия по рода си Фестивал на маскарадните игри, научи Burgas24.bg. Предложението е на председателя на постоянната комисия по туризъм Живко Табаков и предстои да се гласува от местния парламент.

Организатори на проявата, която е планирана за периода от 19-и до 21-и октомври, тази година, са "Българско е" и НПО "Общество за фолклор“. Предложението на Живко Табаков е община Бургас да бъде официален партньор, като същата включи мероприятието в културния си календар, съдейства с логистика и предостави на организаторите ползването на безвъзмездно тротоарно право на площад "Тройката" за разполагане шатри и мобилен ресторант в рамките на събитието, както и сцена, която ще бъде разположена площад "Тройката".

"Маскарадната обредност идва още от древни езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Маскирането е било широко разпространено в Бургаския регион до края на 19 век, след което постепенно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200 – 300 години.     Известни са няколко опита да се наложат отново маскарадните игри в Бургас и  региона, но липсата на опит и малкия мащаб на събитията не могат да постигнат желания резултат", аргументира предложението си Табаков.

 Преди няколко месеца СНЦ "Българско е" и НПО "Общество за фолклор“ са заявили интерес към провеждането на Фестивал на маскарадните игри в Бургас, който да се проведе през третата седмица на октомври месец с продължителност три дни.

Програмата включва следните мероприятия: улица на майстори - занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна програма от художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците. Възможно е да бъдат включени училищни и пенсионерски състави, при заявено желание от тяхна страна. За  маскарадните групи – НПО "Общество за фолклор“ ще подбере и покани едни от най-стойностните състави в България, като ще преобладават тракийските групи. До участие в "улицата на майсторите" ще се допускат само дипломирани майстори занаятчии.

Мероприятието цели да популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен   туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното - да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

 НПО "Общество и фолклор" е учредено през 1990 г. като неформално сдружение, регистрирано е юридически със съдебно решение през 1994 г. Същата година е призната и за българска секция на Международната организация по фолклор.  Председател на сдружението е фолклористът Крум Георгиев, нocитeл нa нaй-виcoĸoтo oтличиe нa Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa – "Злaтeн вeĸ" - oгъpлиe. Дoaйeн нa бългapcĸитe фoлĸлopиcти Kpyм Гeopгиeв имa нaд 250 пyблиĸaции, члeн e нa paзлични мecтни, нaциoнaлни и мeждyнapoдни жypитa и ĸoмиcии пo фoлĸлop, нocитeл e нa нaгpaдaтa Cтapa Зaгopa зa paзнocтpaннa дeйнocт и виcoĸи xyдoжecтвeнo-твopчecĸи пocтижeния, ĸoитo ca в пpинoc нa бългapcĸaтa нaциoнaлнa ĸyлтypa. Heгoви пpoeĸти ca Oбщecтвo зa фoлĸлop и eжeгoдният фecтивaл нa мacĸapaднитe игpи в Cтapa Зaгopa. Πpeз 2011 гoдинa Kpyм Гeopгиeв e yдocтoeн c нaгpaдaтa Ocĸap зa фoлĸлop нa ІGF (Cвeтoвнa мeждyнapoднa acoциaция нa фoлĸлopнитe фeдepaции). Дoц. Гeopгиeв e втopият бългapин c тoвa oтличиe, пpиcъдeнo пpeз 2010 гoдинa нa вeчe пoĸoйния мaecтpo Aceн Myтaфчиeв.

В началото на прехода сдружението насочва усилията си във възраждането на селищните църковни и календарни празници, изтрити от социалистическата власт, както и във възстановяването на съществуващите до 1989 г. прекъснати фолклорни фестивали /събори/, включително събора "Китна Тракия пее и танцува на Кенана" в гр. Хасково.

 Сдружението е инициатор и на нови фолклорни събития – "Мараш пее“ - гр. Стралджа, "На кабата край касабата“ - гр. Карнобат, "От Лазар до Гергьовден“ - с. Инзово, "Петропавловски събор“ на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново, "Еньовденски събор“ и "Богородична стъпка“ на Старозагорски минерални бани.  Съучредител  е на маскарадните игри в град Ямбол, Веселиново, Бояново, Стара Загора и Турия.

Източник: burgas24.bg