Бургас. Министерството на здравеопазването за поредна година ще отбележи Международния

...
Бургас. Министерството на здравеопазването за поредна година ще отбележи Международния
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването за поредна година ще отбележи Международния ден без тютюнопушене

Бургас. Министерството на здравеопазването за поредна година ще означи Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в страната против тютюневата взаимозависимост и за мотивация на дейните пушачи за отричане от нея. Това оповестиха от пресцентъра на РЗИ-Бургас . По традиция този ден е третия четвъртък на месец ноември. В тази връзка, посредством него се приканва всеки пушач да се опита да постави началото на отричане от тютюнопушене в името на личното си здраве, както и здравето на близки и другари, които участват в обкръжението му като пасивни пушачи.
Според данни от „ Здравния профил за България “, 2017 година https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_bulgaria_bulgarian.pdf -източник Европейската комисия, разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейски Съюз и е с съвсем седем процентни пункта над междинното за Европейски Съюз. Не по-малко от 28 % от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат всекидневно. Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни: разпространяването на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21 %, след Хърватия), до момента в който 30 % от 15-годишните девойки, което е най-високото ниво в Европейски Съюз - са постоянни пушачи. Спирането на тютюневите произведения, съдържащи и не съдържащи тютюн има непосредствени и огромни изгоди за здравето при мъже и дами на всички възрасти - тези изгоди се демонстрират както при лица със свързани с пушенето болести, по този начин и при лица без такива болести. Министерство на здравеопазването и районните здравни инспекции (РЗИ) ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 21 ноември 2019 година с редица прояви против тютюневата взаимозависимост и за мотивация на дейните пушачи за отричане от зависимостта.
В рамките на Международния ден за битка с тютюнопушенето - 21 ноември 2019 година, Регионална здравна ревизия – Бургас провежда следните мероприятия:
- 18.11 - 22.11.2019г. здравно-информационни акции, видеопокази, изложения, презентации измежду подрастващи от Дезинформация и УВЗ в района и жители.
- 20.11.2019г. /сряда/ от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 14:00 ч. до 16:00 ч. „ Ден на отворени порти “ в РЗИ Бургас, ул. „ Александровска “ № 120 в Конферентната зала ет. 5. Телефон за контакт: 056/807 502
По време на самодейността ще бъдат осъществени:
- проучване на пушачи с уред Smoker Laser на дейни пушачи,чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и % на карбоксихемоглобин в кръвта; установяване на степен на никотинова взаимозависимост с тест на Фагерстрьом/
- премерване на кръвно налягане;
- полемики, беседи и препоръки за здравословен метод на живот;
- разпространяване на здравно-информационни материали.
Извън акцията Консултативния кабинет за отричане от тютюнопушене /ККОТ/ е с работно време за жители, както следва: всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа с авансово записване на телефон: 056/ 807 502.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР