Бургас. Кметът Димитър Николов изпрати до всички бургаски депутати и

...
Бургас. Кметът Димитър Николов изпрати до всички бургаски депутати и
Коментари Харесай

Кметът на Бургас Димитър Николов поиска помощ от депутатите за реализацията на 28 бургаски проекта

Бургас. Кметът Димитър Николов изпрати до всички бургаски депутати и регионалния шеф лист с значими плана за града и района, които да се вземат поради при разискването на държавния проектобюджет 2022 в парламентарните комисии на Народното събрание. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Подготовката на качествени планове изисква старания и екипна работа. Но най-много лишава доста време. За да бъдат оползотворени в оптималната степен предстоящите европейски средства от Плана за възобновяване и резистентност, а също и капиталовите средства от националния бюджет, Община Бургас може да помогне с 28 плана, множеството от които са изцяло подготвени или пред край.

„ С актуалното писмо се обръщам към Вас за поддръжка при реализирането на значими за жителите на община Бургас и района инфраструктурни планове, на които да бъде обърнато внимание при разискването на държавния бюджет за 2022 година Убеден съм, че за всеки един от Вас като депутат е от особена значимост развиването на Бургаска област. Проектите, които Ви представям, целят поощряване на капиталовата интензивност и възстановяване на икономическия капацитет на района посредством възстановяване на инфраструктурата и виталната среда на хората. За множеството от тях Община Бургас има планова подготвеност и при държавна поддръжка ще бъдат осъществени. Бих желал да подчертая, че плановете са значими освен за жителите на регионалния център Бургас, само че и за жителите от останалите общини в района, а и от прилежащите области, огромна част от които са ползватели на здравните, инфраструктурните, културните, просветителните, спортните обекти и услуги на Бургас. Жителите на Бургас чакат локалната власт и страната да си сътрудничат сполучливо за възстановяване на инфраструктурата, качеството на услугите и привличането на вложители. Вярвам, че с общи старания, без значение от политическата принадлежност, ще можем да отчетем позитивни резултати от взаимната ни работа пред нашите съграждани! “, се споделя в обръщението на кмета Николов към депутатите.

Сред значимите за града и района планове са построяването на обходен път на к-с „ Меден рудник “, строителството на нова постройка на ПМГ/ГРЕ „ Раковски “, както и на учебното заведение в „ Сарафово “, реконструкцията на основни улици като „ Одрин “, „ Индустриална “ и други, благоустрояване в комплексите, замяна на Вик мрежата в обитаеми места в общината и други

Ето и предпочитаните планове на Бургас, които имат потребност от държавна поддръжка:

Изграждане на инженерна инфраструктура в ПЗ Север – зона „ Мадика “ - локално платно на ул. “Проф. Яким Якимов “

Изграждането на локалното платно е част от транспортно-комуникационния проект на Бургас и е предопределено за обслужване на прилежащите парцели на индустриална и бизнес зона „ Мадика “. С неговото осъществяване освен ще се сходни връзката на икономическата зона, само че и извеждането на част от придвижването в локала ще облекчи трафика по бул. „ Проф. Яким Якимов “, който е главно трасе за директния поток в посока Южното Черноморие, част от републикански път I-9.

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план и е в процедура по издаване на Разрешение за градеж.

Изграждане на локално платно с велоалея на ул. „ Крайезерна “, ПЗ „ Север “

Основното трасе на ул. „ Крайезерна “ е построено и въведено в употреба като стадий от общия план през 2018 година Връзката на локала с основното направление ще се реализира посредством 2 бр. триклонни кръстовища. Изграждането на локалното платно е част от транспортно-комуникационния проект на промишлена зона „ Север “ за обслужване на прилежащите парцели. Същият ще разреши пътуващите по ул. „ Крайезерна “ непосредствено да влизат в ПЗ „ Север “, заобикаляйки натоварения трафик.

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план и издадено Разрешение за градеж.

Реконструкция на ул. „ Одрин ” от кръстовище „ Трапезица ” до ул. „ Проф. Яким Якимов ” с създаване на второ пътно платно

Улица „ Одрин “ е една от най-натоварените от първостепенната улична мрежа на Бургас. В нея се концентрира градско придвижване, публичен превоз и товарно придвижване в индустриалната зона „ Север “. Определящо за улицата е нейното стопанско значение.

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план и е в процедура по издаване на Разрешение за градеж. При обезпечаване на финансиране Общината има подготвеност да започва процедура по Закон за обществените поръчки за осъществяване на плануваните в плана действия.

Южен обход на к-с „ Меден рудник “ - пътна връзка от о.т. 209 по проекта ж.к. “Меден рудник “, гр. Бургас, до Републикански път I-9 „ Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак - Бургас - Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново “

„ Меден рудник “ е най-големият жилищен комплекс на територията на Бургас, с население от към 90 000 поданици - най-вече младо и работоспособно население. Голяма част от жителите на комплекса работят в централната градска част на Бургас, в пристанищните терминали, летище, в огромните търговски центрове и обслужващи зони, в предприятия в индустриалните зони и по Черноморието. Всички зони за труд са на разстояние от комплекса и изискват напредване с превоз. Към момента комплексът е обвързван с пътища от републиканската пътна мрежа и улици от първостепенната мрежа на гр. Бургас, основно през една точка – ПВ ЮГ “Бургас – Средец-Созопол “, който е пресечна точка на републикански пътища - път I-9 и II-79.

Община Бургас е упълномощила правене на план.

Водоснабдяване с. Твърдица, с. Димчево

През 2016 година Община Бургас започва реализацията на първи стадий от план: „ Водоснабдяване с. Маринка, с. Твърдица, с. Димчево - община Бургас “, с който се взема решение въпроса с водоснабдяването на с. Маринка. Този стадий е построен и въведен в употреба.

Проблемите с водоснабдяването на село Димчево са съществени. В момента селото се зарежда от локален водоизточник, само че качеството на водата е извънредно неприятно. В Община Бургас постъпват непрестанно сигнали и тъжби на живущи в селото. Проектът планува селото да се зарежда от деривация Ясна поляна и трасето е логическо обвързано с тръбопровод, минаващ през селата Маринка и Твърдица. Тъй като водопровода до с. Маринка като първи стадий е построен, остава да се осъществят втори другите два стадия – за с. Твърдица и с. Димчево.

Интегриран план за ръководство на питейните и отпадъчни води кв. „ Рудник “ и м.с. „ Черно море “, общ. Бургас “ - реорганизация и рационализация на предпочитани сектори от водопроводната мрежа, в едно със сградни водопроводни отклонения, и създаване на битова канализационна мрежа, в едно със сградни канализационни отклонения в кв. „ Рудник “, гр. Бургас

От 2014 година на територията на двата квартала са изпълнени инфраструктурни ограничения, с помощта на които е реализиран висок % събираемост на отпадъчните води от семействата. Едновременно с това са изпълнени мероприятия по замяна на мощно амортизирани сектори от водопроводната мрежа, с което са понижени загубите на питейна вода. Събраната от канализационната мрежа отпадъчна вода се транспортира чрез КПС – Локвата до новоизградена ПСОВ на територията на кв. „ Ветрен “, ситуирана на седем километра северно от жилищната територия на кварталите „ Рудник “ и „ Черно море “. Строителството на плануваната екологична инфраструктура е изпълнено със средства от ПУДООС и лични средства на Община Бургас. За страдание, североизточната част от жилищната територия на кв. „ Рудник “ продължава да употребява самостоятелни решения за отводняване на семействата. Преустановяване работата по плана, след последното отпуснато от ПУДООС финансиране за създаване на улична канализационна мрежа, породи съществено обществено неодобрение измежду жителите, чиито парцели попадат отвън обсега на финансираните ограничения. Община Бургас от време на време получава тъжби от жители на кв. „ Рудник “, които са изправени пред хигиенично - битови проблеми в изискванията на пандемия, против невъзможността да получат достъп до техническата инфраструктура за отклоняване и филтриране на отпадъчните им води. Оставащите за осъществяване елементи от канализационната мрежа, ситуирани единствено на територията на кв. „ Рудник “, допускат създаване на гравитачни канализационни колектори, и тяхната реализация ще протече в едно със съпътстващи мероприятия по замяна на амортизираната водопроводна мрежа.

Канализация и ПСОВ гр. Българово

Българово е вторият град на територията на общината. Добрата му транспортна връзка с Бургас посредством автомагистрала „ Тракия “ дава положителни вероятности за развиване на обитаемото място. Все още обаче в града липсва канализация. В част от територията е построена линейната мрежа. В останалата част тя би трябвало да бъде доизградена и да се построи Пречиствателната станция, за която има предназначен терен.

Индустриален парк - Бургас - Фаза 2 - Улици и техническа инфраструктура в рамките на кв. 1, 2, 5, 10 и 4А по проекта на Промишлена зона „ Юг-Запад “ на гр. Бургас

Терените са стратегически разположени на интернационалния път за Турция, в непосредствена непосредственост до Пристанище Бургас, директна връзка с Международно летище и Автомагистрала „ Тракия “ и се чака ползата към тях да е огромен. Теренът е с влезнал в действие План за регулация и застрояване /ПУП–ПРЗ/ с предопределение за Индустриален парк и одобрени трасета за детайли на техническата инфраструктура с механически планове

Въпреки преимуществата на зоната, неналичието на довеждаща инфраструктура или обезпечено финансиране за построяването се оказва от извънредно значение за огромните компании, като желанията им несъмнено са към терени с построена инфраструктура.

Изграждането на довеждащата инфраструктура и развиването на индустриалните зони несъмнено ще способства за икономическото и обществено възобновяване от рецесията, подбудена от пандемията от COVID-19, и е в сходство с главната цел на Плана за възобновяване и резистентност – да възвърне, развие и увеличи капацитета за напредък на стопанската система. За да се осъществя бързо зоната, е извънредно значимо да се построи довеждаща инфраструктура и разгадавам, че това ще се случи в границите на Плана за възобновяване и резистентност.

Интегриран план за обезпечаване на уравновесена градска среда, гр. Бургас. Реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства в ж. к. „ Възраждане “, гр. Бургас: ул. “Мария Луиза “ – от о.т. 402 до о.т. 439 – сектор 1 и ул. “Мария Луиза “ от о.т. 439 до о.т. 475 – сектор 2

Проектът предлага цялостна идея за организация на подвижността, в това число с оферти за смяна в организацията на придвижване по улиците. Създаване на обединен образ на градската среда посредством използване на интегриран метод. Ул. „ Мария Луиза “ е част от Регионалните проекти за интегрирано развиване във ВиК бранша “. ВиК - Бургас има подписан контракт с компания реализатор и следва да стартира замяна на подземните ВиК връзки по улицата.

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план, който е утвърден и за него има издадено Разрешение за градеж.

Интегриран план за обезпечаване на уравновесена градска среда, гр. Бургас. Реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства по проекта на ЦГЧ, гр. Бургас: ул. „ Шейново “ от о.т. 359 до о.т. 342 – сектор 1 и ул.„ Шейново “ от о.т. 342 до о.т. 326 – сектор 2

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план, който е утвърден и за него има издадено Разрешение за градеж.

Интегриран план за обезпечаване на уравновесена градска среда, гр. Бургас. Реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства по проекта на ЦГЧ, гр. Бургас: ул. „ Фердинандова “ от о.т. 315 до о.т. 504 (от ул. “Гладстон “ до ул. “Мария Луиза “)

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план, който е утвърден и за него има издадено Разрешение за градеж.

Реконструкция на ул. “Индустриална “ и ул. „ Чаталджа “, гр. Бургас

Изграждане на паркова алейна мрежа с осветяване, озеленяване и благоустрояване в ПИ с идентификатор 07079.653.590 по КК на гр. Бургас, УПИ ХI, в кв. 143 по проекта на РЦ, ж-к „ Меден рудник “

Проектна подготвеност: Община Бургас има подготвен механически капиталов план и е в процедура по издаване на Разрешение за градеж.

Обслужваща улица от о.т. 835-466-389-388-387 до о.т. 384 сред кв.34 и кв.141 по проекта на Районен център “Меден рудник “, гр. Бургас – етапно осъществяване:

- Втори стадий - от км 0+000 (о.т. 384) до км 0+110 (о.т. 388)

Проектна подготвеност: Община Бургас има подготвен механически капиталов план и издадено Разрешение за градеж.

Паркинг от о.т.45а-45б-45в-45 -45д-45е-45ж в кв.8 по проекта на ж.к. " Зорница ", ПИ 07079.601.245 по КК на гр. Бургас

Проектна подготвеност: Община Бургас има подготвен механически капиталов план и издадено районен съд за създаване на паркинг в един от гъсто обитаемоте жилищни комплекси на града – ж.к. “Зорница “, с който ще се осъществят 29+2 нови паркоместа и ще се благоустрои територия с обща повърхност 1 170 м2.

Етажен паркинг в ж.к. „ Възраждане “

КПС с тласкател и битова канализация в зона „ Мадика “, Промишлена зона „ Север “ гр. Бургас

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план и е в процедура по издаване на Разрешение за градеж.

Втори стадий на Северен обход на Бургас – западна връзка от Пътен възел на път I-6 (Ветрен-Бургас) с път II-79 (Бургас-Средец), посока Южното Черноморие

Община Бургас е направила прединвестиционни изследвания – ПИП – за обезпечаване на транспортна съгласуваност сред общинските центрове в област Бургас по направленията „ Бургас – Малко Търново “, „ Бургас – Средец “ и „ Бургас – Айтос “, посредством комфортни четирилентови транспортни връзки. Тези изследвания включват и втория стадий на Северния обход в посока запад, който свързва Пътен възел на път I-6 (Ветрен-Бургас) с път II-79 (Бургас-Средец).

При обезпечаване на финансиране може да започва развой по разработване на механически капиталов план, на база на който ще бъдат направи финансовите планове за цената на инвестицията.

Реконструкция на съществуващи кръстовища на бул. “Захари Стоянов “ (републикански път II-79 „ Елхово - Бургас “) при о.т.97 и при о.т.7 по проекта на ж. к. „ Меден рудник “, гр. Бургас, с въвеждане на нова организация на придвижването, с подобекти, както следва:

– Кръгово кръстовище 1 – Кръстовище при о.т.97, секване на бул. “Захари Стоянов “ (републикански път II-79 „ Елхово - Бургас “) с улица о.т.1039-о.т.6-о.т.97-о.т.149 (републикански път III-7909) по проекта на ж.к. “Меден рудник “, гр. Бургас

– Кръгово кръстовище 2 – Кръстовище при о.т.7, секване на бул. “Захари Стоянов “ (републикански път II-79 „ Елхово - Бургас “) с улица „ Георги Попаянов “ с о.т.1154-о.т.1155-о.т7-о.т.8 по проекта на ж.к. “Меден рудник “, гр. Бургас

Основна цел: възстановяване на транспортно-експлоатационните качества на кръстовищата, основаване на условия за безконфликтно прекосяване на основните транспортни потоци, както и понижаване на транспортните задръжки във времето отвън пиковите моменти.

Към момента е завършила първата фаза от проектирането, която включва авансово проучване и изследване с показване на идейна идея за ситуационно решение и организация на движението; На заключителен стадий е правенето на механически капиталов план, с който ще се дефинира финансовата стойност на инвестицията.

Изграждане на нов образователен корпус в двора на ПГРЕ „ Г. С. Раковски “ и ППМГ " Акад. Н. Обрешков "

Проектна подготвеност: През 2020 година Община Бургас изготви задание за планиране и след извършена социална поръчка има направен план за „ Изграждане на нов образователен корпус в двора на ПГРЕ „ Г. С. Раковски “ и ППМГ „ Акад. Н. Обрешков “, в УПИ I в кв. 130 по проекта на ЦГЧ, гр. Бургас “. Проектът планува 22 класни стаи, публика с опция за независимо потребление, кътове навън за обществени контакти сред учениците, спорт и експозиции с опция за зареждане на мобилни устройства; покрити площадки за тенис на маса; затрупан велосипеден паркинг с опция за зареждане на тротинетки; мултифункционални кътове за отмора и комуникация; учителска стая с самостоятелен офис към нея, открита площадка за отдих през междучасията и занимания навън. Класните стаи и компютърните кабинети обезпечават самостоятелни работни места за всеки възпитаник – маса и стол. Във всяка стая е планувана станция за стерилизация, ситуирана директно до входа на пространствата, на леснодостъпно място, както и кошове за разделно събиране на боклуци. За всеки възпитаник е планувано персонално шкафче, ситуирано в класната стая.

Новият корпус ще се употребява от учениците и на двете учебни заведения. Това ще даде опция за осъществяване на заложените в НАРЕДБА № 24 ОТ 10 СЕПТЕМВРИ 2020 година държавни стандарти и прекосяване в едносменен режим на работа и на ПГРЕ „ Г. С. Раковски “, и на ППМГ „ Акад. Н. Обрешков “. Изграждането на съвременна, стимулираща образователна среда ще увеличи опциите за избор на занимания по ползи, които развиват креативните и познавателни благоприятни условия на учениците.

Пристройка – нов учебен корпус и отчасти преустрояване на учебна постройка към ОУ " Христо Ботев ", в УПИ I, кв.32, по проекта кв. „ Сарафово “, гр. Бургас

Проектна подготвеност: През 2019 година започва осъществяване на предпроектни изследвания, енергийно проучване и координиране с експлоатационни сдружения, за възлагане правенето на план. От направеното проучване се откри, че отоплителната апаратура на учебното заведение е морално остаряла и също се нуждае от замяна. Поради това Община Бургас, взаимно с управлението на ОУ „ Христо Ботев “ - кв. «Сарафово», предприе възлагането на комбинирана процедура за правене на план, който да включва замяна на отоплителната апаратура, създаване на пристройка към съществуващата постройка и главен ремонт на учебното заведение.

През 2020 година бе показан абстрактен план за гореспоменатите ограничения. След утвърждение на плана, бяха дадени инструкции на проектантския екип да създаде механически капиталов план с два стадия на осъществяване, предвид на опциите за финансиране. В момента се създава плана за „ Пристройка – нов учебен корпус и отчасти преустрояване на учебна постройка към ОУ " Христо Ботев ", в УПИ I, кв.32. С капиталовия план се планува създаване на нова триетажна пристройка към ОУ „ Христо Ботев “ в квартала, функционално обвързвана със съществуващата постройка. Новият корпус ще се състои от 2 елементи – 3-етажна сграда с монолитна стоманобетонова структура и физкултурен салон, решен като едноетажна сграда с железна сглобяема структура.

Пристрояване на съществуваща постройка на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в УПИ I, кв. 106, ЦГЧ – гр. Бургас, за създаване на физкултурен салон, мултифункционални зали и топла връзка

Проектна подготвеност: В началото на 2021 година Община Бургас започва реализацията на плана със лични бюджетни средства и средства от бюджета на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “- Бургас. След извършена социална поръчка за осъществяване на строително-монтажните работи, през месец февруари 2021 година Община Бургас подписа контракт за построяването на пристройка към съществуващата постройка на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, като една част от средствата са заложени в Бюджета на Община Бургас за 2021 година, а друга част са планувани в бюджета на учебното заведение.

Във връзка с гореизложеното, апелирам за Вашето подпомагане за обезпечаване на средства от държавния бюджет за 2022 година за продължение на построяването на обект „ Пристрояване на съществуваща постройка на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в УПИ I, кв.106, ЦГЧ - гр. Бургас, за създаване на физкултурен салон, мултифункционални зали и топла връзка.

Пристройка за уголемение на постройка на ОУ “В. Априлов “ в УПИ I, кв. 15 а по проекта на ж.к. “ Братя Миладинови “, гр. Бургас

Проектна подготвеност: През 2019 година започва осъществяване на предпроектни изследвания, проучване и координиране с експлоатационни сдружения, за възлагане правенето на план. От направеното проучване се откри, че учебното заведение има потребност от пристройка за уголемение на постройка. Поради това Община Бургас, взаимно с управлението на ОУ „ Васил Априлов “, предприе създаване на пристройка за уголемение на постройка.

През 2020 година бе показан абстрактен план за гореспоменатите ограничения. След утвърждение на плана бяха дадени инструкции на проектантския екип да създаде механически капиталов план, предвид на опциите за финансиране. В момента се създава план за „ Пристройка за уголемение на постройка на ОУ " Васил Априлов ", в УПИ I, кв.15 а, по проекта ж.к. «Братя Миладинови “, гр. Бургас, ПИ 07079.619.109 по КК на гр. Бургас.

Нов корпус (учебни пространства, лаборатория и общежитие) в Гимназия по компютърно програмиране и нововъведения.

Сграда на Комплексен онкологичен център – Бургас

Проектна подготвеност:

Възложено е планиране на нова постройка - Корпус 4, за обезпечаване на най-съвременна здравна и просветителна конструкция. Изготвен е механически капиталов план.

С построяването на новия Корпус 4 ще се реализиран следните резултати:
-Ще се усъвършенства взаимовръзките сред медицинските експерти.
-Ще се разкрие по – огромна леглова база за лекуване на пациенти с КОВИД-19 или сходни инфекции.
-Ще се улесни достъпът на пациентите и тяхното придвижване сред двете настоящи бази ще отпадне.
-Ще се сътвори подобаваща среда за дълготрайни вложения.
-Създаване на високотехнологичен Център по мини инвазивна хирургия, в който ще се образоват лекари от цялата страна.
-Ще се основат условия за привличане на още млади лекари и одобрени експерти.
-Подобряване на битовите условия за личния състав и пациентите на лечебното заведение.

Дори взаимно „ Комплексен онкологичен център – Бургас ” ЕООД и Община Бургас не могат да обезпечат с разнообразни източници цялостния запас на нужните средства за цялостното създаване и съоръжение на постройката. При обезпечаване на нужния финансов запас имаме подготвеност да стартираме строителството на постройката през втората половина на 2022 година.

Реконструкция на обслужваща улица и създаване на нова велосипедна алея, с детайли на техническата инфраструктура от о.т.11 и о.т.12, по проекта на ПЗ „ Север “, гр. Бургас до о.т.54, по проекта на кв. „ Лозово “, гр. Бургас, и създаване на нова велосипедна алея от о.т.623 и о.т.624 до о.т.11 и о.т.12, по проекта на ПЗ „ Север “, гр. Бургас

Проектна подготвеност: Община Бургас разполага с подготвен механически капиталов план и е в процедура по издаване на Разрешение за градеж.

Реставрация и преобразяване на постройката на ул. „ Филип Кутев “ 2А в Дом на музиката „ Георги Шагунов “.

Проектът включва цялостна реституция и възобновяване на постройката и дворното пространство посредством смяна на функционалността и акомодацията на съществуващата постройка към нова функционалност като Дом на музиката „ Георги Шагунов “, реституция на фасадите и ремонт на покрива, обезпечаване на градивна резистентност, обезпечаване на досегаемост за хора в неравностойно състояние, обезпечаване на енергийна успеваемост и други

Спортно учебно заведение със зона за спорт и общежитие, УПИ I-360 кв. 35 по проекта на ж.к. „ Изгрев “, гр. Бургас

– Стойността ще бъде конкретизирана след довеждане докрай на капиталовия план.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР