Бургас. Към момента ситуацията с язовирите на територията на област

...
Бургас. Към момента ситуацията с язовирите на територията на област
Коментари Харесай

Бургас: Обстановката в областта се нормализира

Бургас. Към момента обстановката с язовирите на територията на област Бургас се възстановява. Инспектори от Главната дирекция „ Надзор на язовирните стени и уреди към тях “ към Държавна организация за метрологичен и механически контрол не престават да наблюдават всички водоеми на територията на района. Продължават и огледите по места. Това оповестиха от пресцентъра на ДАМТН .
Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 октомври 2017 година (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН откриха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., като се изключи бент. „ Чотората “, който е с размер от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се означи, че под тези водоеми няма обитаеми места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.
Язовир „ Чотората “, чийто притежател е „ ДИЕМ “ ЕООД, е разполагал с непрекъснато видеонаблюдение, което бе предоставено на ДАМТН. Според конфискуваните записи се вижда по какъв начин към 2:00 часа през нощта стартира да приижда вода, която носи наноси – пръст, шубраци и дървета. Следствие на прииждащата вода и изобилния дъжд стартира внезапно повишение на равнището на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в аграрни земи. Въпреки това оборудването задържа главната водна маса и не се стига до цялостно разрушение на стената.
От началото на годината чиновниците на ДАМТН са направили 3630 инспекции на територията на цялата страна, като единствено в бургаска област са направени 195 инспекции. Най-често установените нарушавания са: липса на техническа документация; корона - вълнообразна, със слягания и коловози; въздушен откос – частични свличания, обрасли с дървесна и храстовидна растителност; воден откос – частични свличания, нарушена ризница, ерозия, храстовидна растителност. За неспазване на периодите на предписанията, дадени от чиновниците на ДАМТН и от КОТЕСЯС (Комисиите към регионалните управители) са формирани и връчени 374 бр. актове за определяне на административни нарушавания на територията на цялата страна.При осъществяване на инспекциите на язовирите и при установени нарушаване на софтуерната и градивна сигурност на язовирните стени и оборудванията към тях са дадени наставления за следено цялостно изпразване на 89 бр. язовири на територията на цялата страна. Те се ревизират регулярно и се поддържат на кота мъртъв размер.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР