Бургас. Жителите на Южното Черноморие ще имат възможност безвъзмездно, без

...
Бургас. Жителите на Южното Черноморие ще имат възможност безвъзмездно, без
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: Площадката за събиране на опасни отпадъци от бита край Атия е направена по най-високи стандарти

Бургас. Жителите на Южното Черноморие ще имат опция безплатно, без средства от техните налози, да се възползват от най-хубавата швейцарска процедура за събиране на рисковите боклуци, които всеки от нас съхранява в бита си. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който през днешния ден посети площадка за краткотрайно предпазване на рискови боклуци от бита, която се построява наоколо до с. Атия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите . Община Созопол е определила мястото на площадката. Средствата за построяването ѝ са близо 2 млн. лева и са обезпечени посредством Министерството на околната среда и водите и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) по план на Българо-швейцарската стратегия за съдействие.
„ Направеното тук е по най-високите стандарти освен в Швейцария, само че и в цяла Европа. Самото швейцарско държавно управление управлява осъществяването на плана “, сподели министърът пред локалните поданици в увещание за сигурността на оборудването. „ Хората има от какво да се тормозят, в случай че продължат да събират тези боклуци в кофите си за отпадък. Защото и батерията, и битовата химия не са рискови до момента в който ги използваме, само че когато отидат на депото с общия боклук, може да станат рискови “, добави той. Според него това е най-хубавият вид събиране на рискови боклуци на площадка за краткотрайно предпазване, а дружно с последващото особено отнасяне, се предотвратява замърсяването. Нено Димов увери, че площадката, която се построява в Атия, не основава никакви опасности за околната среда или здравето на жителите. Пилотните центровете по българо-швейцарската стратегия са проектирани, оборудвани и работят по швейцарска технология, която е потвърдена и изцяло безвредна. На територията на центровете няма да се правят действия, замърсяващи околната среда.
„ Трябва да поздравим кметовете, които съумяха да се преборят да получат средства от българо-швейцарската стратегия в интерес на техните жители. Всички общини би трябвало да изградят такива центрове до 2020 година, само че тези, които са се възползвали от швейцарското финансиране, няма да го вършат за сметка на своите жители “, изясни той. „ Засега единствено 5 кметове съумяха да се преборят за построяването на такива площадки. Площадката е тук, тъй като Община Созопол я е показала като място, с което е кандидатствала по Българо-Швейцарската стратегия “, сподели министър Димов, допълвайки, че площадката е предходна през съответните процедури по екологичното законодателство.
На площадката ще се събират боклуци, които се генерират в семействата при ежедневното потребление на артикули със съставки, увреждащи околната среда, като медикаменти, битова химия, акумулатори и батерии, битови електронни уреди, боядисани мебели и други дървени повърхности. Това са боклуци, които всеки от нас съхранява в бита си, изясни министърът. Изхвърлянето им в общите контейнери замърсява останалите боклуци и съставлява огромна заплаха за околната среда при натрупването им в районните депа за боклуци.
Събраните боклуци на площадката могат да се съхраняват там най-много една година. Те от време на време ще се извозват до уреди за третирането или унищожаването им. Центровете са по този начин замислени и проектирани, че отпадъците да се съхраняват без заплаха от разливи, разсипи и замърсяване на околната среда. Те са ситуирани наоколо до обитаемоте места, с цел да са комфортни за хората, които обслужват. Такива центрове в Швейцария се намират до търговски обекти в границите на обитаемоте места или директно до жилищните здания на хората за оптималната досегаемост и улеснение, изясни министърът.
Общата стойност на плана в Атия е съвсем 2 млн. лв., които ще са напълно за сметка на Българо-швейцарската стратегия за съдействие. От него ще могат да се възползват жителите на общините Созопол, Приморско и Царево. В рамките на плана се обезпечава съоръжение, което включва 2 микробуса, които ще бъдат мобилни пунктове за събиране на боклуци, 10 контейнера за предпазване на боклуци и 100 бидона. Общото количество, което може да се складира на площадката, е 4 тона. Времето, за което отпадъците може да бъдат складирани, е до 1 година. В рамките на този интервал отпадъците би трябвало да бъдат предадени за оползотворяване или неутрализиране.
Проектът " Проучване и създаване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и краткотрайно предпазване на рискови битови боклуци от семействата “ Проектът започва на 21 април 2015 година с сключване на съглашение с Конфедерация Швейцария за разпределяне на 15 млн. лева за финансиране на действия, които да спомогнат за по-доброто ръководство на отпадъците в България. Срокът за осъществяване е до 7.12.2019 година
Целта на плана е понижаване на рисковете за човешкото здраве и околната среда посредством обособяване на рисковите боклуци от семейства от потока битови боклуци в 22 български общини. Предвижда се да се построяват 5 пилотни центъра за събиране на рисковите битови боклуци в общините Шумен, Разград, Созопол, Съединение и Левски и към този момент са доставени мобилни събирателни пунктове за обслужване на прилежащи на тях 17 общини: Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево. Пилотните общини са избрани посредством предпроектно изследване с финансиране от швейцарска страна, като са регистрирани редица индикатори за избиране на общини, при които реализирането на площадка за разделно събиране ще бъде най-ефективно.
Пилотните планове целят да улеснят останалите общински администрации при обмисляне и извършване на вменените им със Закона за ръководство на отпадъците отговорности за обезпечаване на площадки и образуване на разделното събиране на рискови битови боклуци. Съгласно закона всички общини би трябвало да имат построени такива центрове до 2020 година Общините ще могат да се възползват от създадените към този момент в границите на пилотната стратегия капиталови планове, методики за работа на центровете и опит при основаване и експлоатиране на мобилни схеми за събиране на боклуци. По този метод резултатът от реализацията на пилотните модели ще се мултиплицира в бъдеще и страната ни ще реализира положително обособяване на рисковите боклуци, което подсигурява по-чиста околна среда за бъдещите генерации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР