Бургас. Изключително много държим на диалога с местната власт, като

Бургас. Изключително много държим на диалога с местната власт, като ...

Министър Николина Ангелкова: Изключително държим на диалога с местната власт, като винаги сме декларирали, че резултатите в сектора се постигат, само когато усилията са съвместни.

Бургас. Изключително много държим на диалога с местната власт, като винаги сме декларирали и заявявали, че резултатите в сектора се постигат и идват, само когато усилията са съвместни. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща в Бургас на работещите в сферата на туризма по Южното Черноморие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Винаги разчитаме на диалог, на обратна връзка и се радваме, когато такива покани биват отпратени към нас, като винаги организираме различни инициативи, които дават възможност да се чуят всички идеи, предложения и да се споделят проблемите“, добави министър Ангелкова. По думите й откакто Министерството на туризма има самостоятелна администрация от 2014 година благодарение на волята и усилията на премиера на Република България, за тези 3 години, благодарение на общите усилия чуждестранните туристи към България са нараснали с 31%.
„Приходите от туризъм за това време също са нараснали – с 34%, и за миналата година те достигнаха 8,4 млрд. лева., което е ръст от 6,7%. Общо реализираните нощувки за миналата година от българи и чужденци са над 27 млн., като от тези 27 млн. над 9,4 млн. са само българи, което е много малък ръст - от 2%, но все пак показва една положителна тенденция“, посочи още Николина Ангелкова. По думите й минимум година по-рано се правят резервациите за следващата година, за да може да се гарантира някакъв процент на сигурност. „За тази година всички сме наясно, че ни очаква едно доста трудно лято с една изключителна динамика на процесите. Към момента ранните записвания вървят трудно, някои от пазарите са със спадове“, добави министър Ангелкова. Тя поясни, че по отношение на Южното Черноморие заявките за ранни полети на летището в Бургас са с около 1% ръст в сравнение с миналата година, но според нея това не бива да успокоява никого, защото процентът е много малък, като в последния момент винаги може да има анулации, но може да има и допълнителни заявки. „За първи път на летище Бургас има и полети от 9 града от Великобритания“, допълни още Николина Ангелкова.
Мария КУРТЕВА

Източник: focus-news.net