Бургас. Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за

...
Бургас. Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за
Коментари Харесай

Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат жертвите от Илинденско-Преображенското въстание

Бургас. Хиляди българи се събраха в местността Петрова равнища, с цел да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание. По традиция в местността Петрова бе маркирана 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Както всяка година в местността се организира Националният възпоменателен събор във връзка въстанието. Събитието бе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските сдружения в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските сдружения в Бургас. Освен президентът в честванията участваха заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, регионалният шеф Вълчо Чолаков, водачът на НФСБ Валери Симеонов, водачът на АБВ Румен Петков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев, депутатът Ивелина Василева, както и военнослужещи от Въоръжените сили. Кулминацията на честванията стартира в със заупокойна молитва в памет на починалите преображенци в храма-костница „ Св. Петка “.
Малко по-късно с приемане на почетния строй от президента Румен Радев стартира възпоменателното празненство във връзка Илинденско-Преображенското въстание на Петрова равнища. Държавният глава сподели пред събралото се голям брой, че на Преображение през 1903 година тракиецът въстана, с цел да извърши своя дълг като човек и българин пред своя жанр и към себе си.
Това е едно въстание, една страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една обезверена, само че почтена борба за правдивост “, добави още Радев.
Президентът Радев беше безапелационен, че от това свято място през днешния ден би трябвало ясно да заявим, че е въпрос на отговорност на всеки български общественик да бъде паралелно до наследниците на потърпевшите. „ Нека да е ясно, че не търсим възмездие, само че няма да забравим пепелищата, които погълнаха освен домове и имане, само че и хиляди човешки ориси. Защото е въпрос на национално достолепие да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да създадем по този начин, че да не бъдат забравени справедливите претенции и да бъдат отлагани за някой идващ ден. Това е единственият европейски метод да реализираме завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на хилядите почтени жертви “, уточни още Радев.
По време на Националния възпоменателен събор Кметът на Малко Търново Илиян Янчев съобщи, че случилото се на Петрова равнища е най-значимото събитие в цялата история на Странджа. Според него в историята на България има доста значими дати, само че за Странджа днешната е най-важната. По думите му преображенци заслужават нашето почитание.
След словото на президента се състоя и заря-проверка. В ритуалите и в тържествената инспекция участваха военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията приключиха с празничен концерт с присъединяване на странджански национални артисти. Богата бе програмата във връзка годишнината от Илинденско-Преображенското въстание през целия ден. Проведоха се научна конференция на тематика „ Капитан Петко Войвода и битката на тракийските българи за независимост и правдивост “. Освен конференцията бе проведен и урок по история навън „ Капитан Петко Войвода – 175 години величие “. През деня се организира и фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов “, еднодневен детски пленер „ Цветовете на Странджа “ и туристически маршрут Петрова равнища – параклис „ Света Богородица “- река Велека – Петрова равнища. Бяха посрещнати и участниците в тракийски туристически поход „ По стъпките на Преображенци “.
В изявление за „ Фокус “ ръководителят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов съобщи, че събития като Петрова равнища насочват вниманието на младежите що е то Илинденско-Преображенско въстание. По думите му сходни събития провокират интерес. „ За страдание просветителният развой постоянно върви в сгода на някакви измислени модерни трендове, които ни откъсват от националното начало, с цел да не обидим другите. В този смисъл организацията, която организира Съюза на тракийските българи, Тракийските сдружения в България дружно с Община Малко Търново има извънредно значение. Това е настоящо събитие, в него взе участие президентът на Република България, вземат участие представители на българския парламент, на държавните институции, хиляди българи от Тракия, които дават учредения да си сложим този въпрос какво се е случило на това място “, добави още Премянов.
По мотив годишнината на Илинденско-Преображенското въстание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, посочили силата на българския народен дух. " Хиляди смели сърца останаха вечно свързани от фантазията за независимост и единство. Поклон пред смелостта и саможертвата им ", се показва в позицията на Нинова.
Председателят на партия АБВ Румен Петков сподели, че съборът на Петрова равнища постоянно е празник, източник на родолюбив и прочувствен заряд, на възприятие за национално достолепие и горделивост. Заедно с него на Националния събор бяха и лидерът на партията в Бургас Антон Коджабашев представители на локалната организация на АБВ. Председателят на партията добави също, че 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е мотив да се връщаме в най-силните дни на българщината в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР