Бургас. Фракът и диригентската палка на Емил Чакъров, с които

...
Бургас. Фракът и диригентската палка на Емил Чакъров, с които
Коментари Харесай

Бургас: Фракът и диригентската палка на Емил Чакъров станаха част от експозицията в Историческия музей в града

Бургас. Фракът и диригентската палка на Емил Чакъров, с които печели интернационалния конкурс за диригенти под патронажа на Херберт декор Караян през 1971 година и откъдето стартира забележителната му международна кариера, към този момент са част от експозицията на Историческия музей в Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Дарението направи неговата някогашна учителка и биограф Радка Памукова. „ Той беше една изключителна персона, каквито към този момент не се срещат. Емил дирижираше на всички места. От дребен искаше да дирижира, а геният му се изяви от рано. Още от възпитаник забелязах, че в него има нещо извънредно. Музиката за него беше всичко. С този фрак и диригентската палка 23-годишният тогава Емил стана най-младият лауреат на най-престижния диригентски конкурс в света и бе признат да учи в Берлин “, описа учителката и биограф на маестрото Радка Памукова.
„ За мен е изключителна чест, че диригентската палка и фракът на маестро Чакъров са към този момент част от експозицията на Историческия музей в Бургас. Знам, че редица музеи и институции са се свързали с Радка Памукова да им даде експонатите, само че тя избра те да останат тук, в родния му град. Така те ще бъдат съхранени и изложени пред очите на неговите съграждани и гостите на града “, показа шефът на Регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов и връчи Свидетелството за подаяние на Радка Памукова. Наред с фрака и палката, Радка Памукова връчи на музея и персонална преписка на огромния маестро. Документите включват последното писмо от Емил Чакъров, изпратено от Париж и адресирано до нея, документът от Берлин, който удостоверява, че той е признат да учи в Берлин и първата му концертна стратегия от 1963 година.
Официално разкриване на най-новата експозиция на Историческия музей в Бургас ще се организира в Нощта на музеите на 18 май, когато посетителите ще бъдат първите, които ще прегледат изцяло гратис движимостите и кореспонденцията на световноизвестния диригент Емил Чакъров. Вещите на световноизвестния маестро подари някогашната му учителка и негов биограф Радка Памукова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР