Бургас. Една съществена причина за това хората да хапват често,

...
Бургас. Една съществена причина за това хората да хапват често,
Коментари Харесай

Доц. Румен Бостанджиев, психолог: Съществена причина хората да хапват често, и то най-вече сладки храни, е липсата на удоволствия в живота

Бургас. Една основна причина за това хората да хапват постоянно, и то най-много сладки храни, е неналичието на удоволствия в живота, т. е. - възприятието за хронична фрустрация, неналичието на положителни страсти, свързани най-много с съществуването на близки хора, на връзки, топла връзка, обич и обвързаност. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас доцент Румен Бостанджиев психолог, сексолог и учител. „ Когато човек е уединен, един от най-лесните способи да си достави серотонини и ендорфини в мозъка е като хапне нещо бързо и сладко, т. е. - храна, която бързо доставя сила. Най-често това са храните като шоколада “, съобщи доцент Бостанджиев.
По думите му доста постоянно, когато хората са сами, по-трудно могат да се придържат към по-здравословен метод на хранене, който е част от стила на фамилния живот. „ В този смисъл методът на живот, методът, по който се свързваме с хората към нас би могъл да бъде един от източниците на това да злоупотребяваме с храната и постоянно да я използваме като средство, което компенсира неналичието на положителни страсти в живота ни “, уточни експертът и посочи, че в случай че човек непрекъснато прави неточности при другарство с другите хора или следва избрани модели, завещани му от родителите, или резултат от някакви травматични прекарвания в предходния живот, може да се оказва непрекъснато в обстановки, в които не може да построи пълноценна връзка, при такива обстановки най-ефективният и най-хубавият метод е да се потърси психотерапевтична помощ.
„ Много постоянно това е част от това, което човек би могъл да направи в устрема си да наподобява по-добре и да е по-ефективен в това, което прави. Едно такова изпитание може да има мултиплициращ резултат, в случай че ние преодолеем някой пречки в общуването си и излезем от самотата си “, съобщи психологът. Според Румен Бостанджиев в случай че човек търси общности, в които може спортува или да излиза измежду природата, това може да се окаже един добър метод да сътвори обществени връзки и да излезе от самотата.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР