Бургас. Единадесет от произведенията на композитора Георги Шагунов, написани за

...
Бургас. Единадесет от произведенията на композитора Георги Шагунов, написани за
Коментари Харесай

Бургас: Единадесет от произведенията на композитора Георги Шагунов, написани за духов оркестър, бяха записани в студио

Бургас. Единадесет от творбите на композитора Георги Шагунов, написани за духов оркестър, бяха записани в студио и по този метод са съхранени отсега нататък във времето, оповестяват от Община Бургас. Десет от тях са в род градска музика, записан е също и Химнът на Независимостта на България. Така част от композираната от капелмайстор Георги Шагунов музика към този момент няма да е единствено на партитури в досиетата на Държавен списък, а ще може да звучи по разнообразни мотиви и празнувания в града.
Идеята за това е на Кирил Дончев – прочут създател на театрална и кино музика, композитор на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, почетен жител на Бургас. Започнал кариерата си от Бургас, той управлява духовия оркестър и Младежка сцена, дирижира и творби на Шагунов. Кирил Дончев пази ярки мемоари от детските си години за маестро Шагунов, оказал въздействие върху не един музикант.
Годините на тоталитаризма заличават огромна част от творчеството на възпитания във Франция и живял в Бургас при започване на предишния век композитор и капелмайстор, както и загатна за индивида, именуван заслужено „ Баща на музиката в Бургас “ – работил за основаването на музикални сдружения и учебно заведение в града и написал хиляди музикални творби за прослава на България и българския народ. Отдавайки най-съзнателната част от живота си на града ни, Маестро Георги Шагунов взе участие приживе и в доста публични начинания, като подарява свои партитури, с цел да бъдат разигравани на търг, а със извоюваните средства се закупуват музикални принадлежности за образованието на младежите в града.
Произведенията, които бяха открити в Държавен архив-Бургас, са написани и изсвирени от музикантите на Бургаски духов оркестър с началник Христо Кожухаров. Записите са ослепително обработени от Руслан Карагьозов, като са направени аудио дискове, които ще бъдат разполагаем на Община Бургас, Държавен списък, Регионална библиотека „ П.К. Яворов “, радиа и малките екрани, читалища и учебни заведения на територията на Бургас. Те ще станат и част от фонда на бъдещата Къща на музиката, която Общината ще сътвори в постройката, където в продължение на 50 години е живял капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк – Георги Шагунов.
Проектът „ Шагуниада – градска музика на Георги Шагунов “ за опазване наследството на Бащата на музиката в Бургас е изпълнен от Сдружение „ Общество за духовни изяви “ и е част от програмата за съфинансиране на културни планове на Община Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР