Бургас е пример по отношение изпълнението на Националната програма за

...
Бургас е пример по отношение изпълнението на Националната програма за
Коментари Харесай

Парламентарната комисия по енергетика проведе изнесено заседание в Бургас

Бургас е образец по повод осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост. С обновените 183 здания досега морският град е преди всичко в страната по брой санирани блокове. Това е сериозен триумф, а резултатите с изключение на забележими, са осезаеми чисто на практика за живущите в тях “. Това съобщи националният представител Димитър Бойчев по време на изнесеното съвещание на парламентарната комисия по енергетика.



То се организира в Бургас и в него взеха присъединяване ръководителят й Делян Добрев, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, шефът на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система Диян Червенокондев, депутати, зам.-кметът по строителство в община Бургас Чанка Коралска, депутати.

„ Програмата беше сполучлива, тъй като сътвори конкуренция преди всичко сред общините, които се надпреварваха да се включат в нея. В допълнение с ремонт и на съпътстващата инфраструктура на околоблоковите пространства, се трансформират и образа на жилищните комплекси. Европейската комисия e показала за образец тъкмо нашата стратегия при разисквания на пакета „ Чиста сила за всички европейци “, съобщи ръководителят на комисията Делян Добрев.



Чанка Коралска показа, че в обновените жилищни блокове се бележи спад от близо 47% при разноските на семействата за топла вода и парно, и 25% при разхода на електрическа енергия. Поставянето на слънчеви панели също се е оказало уместно решение за Бургас заради положителните климатични условия и огромен брой слънчеви дни годишно.

„ При едно бъдещо проучване година след санирането на блоковите ще се покаже най-систематизирано резултатът в семействата. По този метод даже скептично настроени жители ще могат да се убедят от събраната база данни какви са изгодите от Националната стратегия “, разяснява Коралска.

Представителите на комисията дискутираха тематиката за екологичния резултат от обновяването на жилищния фонд. Благодарение на осъществяването на Програмата за енергийна успеваемост годишно единствено в Бургас са спестени 120 хил.тона нездравословни излъчвания. По данни на Министерство на регионалното развитие единствено от блоковете, санирани до 2017 година, са спестели над 157 килотона въглероден диоксид и при довеждане докрай на всички 2022 здания в страната ще се пести близо 1 млн. мегаватчаса електрическа енергия на година и двойно повече нездравословни излъчвания. „ Така с изключение на съвременна, красива и синхронизирана визия на градовете, реализираме и по-чиста околна среда. Експлоатационна валидност на постройките също се удължава, покачва се цената на жилищата. Всички жители, които не съумяха да се възползват от преимуществата на санирането, а видяха резултатите от него, непрекъснато търсят от нас информация ще продължи ли програмата “, разяснява още Бойчев.

По време на срещата в Бургас членовете на парламентарната комисия разискаха вероятни разновидности за търсене на механизми, посредством които да има продължение на програмата за енергийна успеваемост. Възможните източници биха били съфинансиране от притежателите на жилища, които са най-заинтересовани от мярката, европейски стратегии, интернационалните финансови институции. Изказана бе и концепция на по-следващ стадий за съфинансиране даже и от страна на общини, които имат задоволителен запас и при съществуването на дребен брой блокове в тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР