Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден през

...
Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден през
Коментари Харесай

Чест за Бургас, градът ще е домакин на Европейския морски ден

Бургас е определен за хазаин на Европейския морски ден през месец май 2018 година По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тук ще дойдат представители на пристанища, корабоплавателна промишленост, клъстери, екологични асоциации, синдикати, научни и проучвателен институции, локални, районни, национални и европейски управляващи, с цел да обсъдят и подхващат взаимни действия за развиване на морския бранш. Това е отлична опция градът ни да покаже своя капацитет пред хора с власт и финансова мощност.

Междувременно Община Бургас, взаимно с сътрудници от Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария и Хърватия извършва план " Регионално и транспортно развиване на района Дунав - Черно море към транснационален и многопристанищен район - портал към Каспийския район и Далечния изток ", финансиран по стратегия за трансгранично съдействие " Дунав " 2014-2020 година Общата му цел е да подкрепи взаимната работа сред всички заинтригувани страни (пристанища, пристанищни оператори, обществени органи, университети, предприятия, спедитори и др.) за повишение привлекателността на района Дунав и Черно море във връзка с морския и вътрешноводния превоз и превръщането му в " портал ", свързващ Централна Европа и Черно море с Каспийския район и Далечния изток.

В рамките на плана е направен разбор на съществуващите типове товари, въз основа на към този момент направени изследвания, хармонизиране на знаци и допълнение на данни с изчезнала информация.

Резултатите ще бъдат показани на районен конгрес, който ще се организира на 27 юни 2017 година (вторник) в Конферентната зала на хотел " Приморец ", гр. Бургас.

По време на форума представители на Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " към ЕК ще очертаят общите рамки на идната годишна среща на европейската морска общественост /Европейски морски ден/ следващата година в Бургас - организация и подготовка.

Вашият опит и експертиза по тематиките ще допринесат за реализиране на по-качествени резултати по плана, както и за положителното показване на град Бургас като хазаин на това огромно европейско събитие. Моля да потвърдите Вашето присъединяване в семинара до 23 юни /петък/ на е-mail: [email protected] или на тел. 056/907 430.

ПРОГРАМА

13:30 - Откриване;

13:40 - Представяне на план DBS Gateway Region - цели, действия и предстоящи резултат

13:55 - Състояние на Дунавско-Черноморския район и благоприятни условия за неговото развиване. Анализ на капацитета на района на р. Дунав и Черно море. Капитализация на съществуващите данни и изследвания.;

14:15 - Дискусия по определени тематики с участващите заинтригувани страни.

Европейски морски ден Бургас 2018

14:45 - Събитие на Главна дирекция " Морско дело и риболовство на Европейската комисия " ;

15.15 - Интегрирана морска политика в подтекста на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз 2018 г.;

15:30 - Инициативен комитет за подготовка и осъществяване на Европейски морски ден Бургас`2018.

В бургаския семинар през идната седмица ще вземат участие Клаус Шулце от Главна дирекция " Морско дело и риболовство " на Европейската комисия, кметът Димитър Николов, зам.-кметът на община Бургас - Руска Бояджиева, шефът на дирекция " Европейски политики " в Община Бургас - Мая Велчева, Любомир Сяров от " ТРАНСМОДАЛ " ООД, бургаският депутат Ивелина Василева и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР