Бургас. Две интригуващи изложби ще бъдат открити на 6 февруари

...
Бургас. Две интригуващи изложби ще бъдат открити на 6 февруари
Коментари Харесай

Бургас: Две изложби по повод 140-годишнината от Освобождението на града ще бъдат открити на 6 февруари

Бургас. Две завладяващи изложения ще бъдат открити на 6 февруари /вторник/ и ще отбележат 140 години от Освобождението на Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . С експозицията " В името на драгоценното ни Отечество " ще бъде почетена още една значима годишнина - 150 години от гибелта на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложбата ще бъде открита в Историческата експозиция на РИМ-Бургас. Тя е отдадена на двамата революционери и идва в морския град със съдействието на Регионален исторически музей - Сливен.
Чрез фотоси, документи и осведомителни табла ще бъдат показани решаващи стадии от житейския и революционен път на двамата войводи. Особено внимание ще бъде отделено на родното място и фамилията на всеки от тях, на хайдушкия интервал от активността на Хаджи Димитър, на Белградската легия и присъединяване на Караджата в нея, както и подчертаното въздействие на Георги С. Раковски върху цялото потомство дейни дейци на националноосвободителното ни придвижване през 60-те години на ХІХ в.
Важно място в изложбата ще бъде отделено на основаването и активността на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 година Ще бъдат показани част от нейните идеолози, част от щаба на четата, както и документални свидетелства, достигнали до наши дни. Изложбата може да бъде прегледана до 3 март 2018 година
Още една вълнуваща галерия ще бъде открита на 6 февруари /вторник/ от 17.00 часа във фоайето на Военен клуб-Бургас. В нея ще бъдат показани оръжия, взели участие в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 година и бойни флагове на Българската войска. Благодарение на изложбата всеки клиент ще може да се запознае от близко какво въоръжение са употребявали руси, българи и турци от този исторически интервал. Организатори на оръжейната експозиция са Регионален исторически музей-Бургас, Национално придвижване " Единение " и Националния исторически музей в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР