Бургас. Броени дни делят смелчаците от студените морски води на

...
Бургас. Броени дни делят смелчаците от студените морски води на
Коментари Харесай

Община Бургас: Броени дни делят смелчаците от студените морски води на Йордановден

Бургас. Броени дни разделят смелчаците от студените морски води на Йордановден. Здравето и благоденствието през годината идват на 6 януари с празника, именуван още Богоявление. Този празник има разнообразни имена в другите области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас .
Поверието за този ден гласи, че всеки, който желае да е здрав и благополучен през цялата година, се окъпва или се измива в морето или в реката. Това се случва най-често с ритуалното мятане на кръста във водата. Ритуалът символизира кръщаването на водата и припомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
За този ден занапред се готвят най-смелите бургазлии. Те ще премерят сили и ще покажат на останалите експедитивност и плувни умения, с цел да извадят кръста от бурните води и да получат благословията на локалното духовенство.
Ритуалът по избавяне на светия кръст ще стартира в 12.00 часа от Моста, само че преди този момент всички искащи да премерят сили с ниските градуси на зимното море би трябвало да имат навършени 16 години и да се запишат за присъединяване на моста преди самия обред на 6 януари. Записването, както всяка друга година, ще се прави единствено против показване на персонална карта, документ за настоящ медицински обзор и сключване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си положение.
Честванията на Йордановден ще стартират още в 09.00 часа в храм " Св. Св. Кирил и Методий ", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.
По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните елементи и бойните флагове на българската войска. Ритуалът бележи началото си през 917 година, когато преди борбата при Ахелой е осъществен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 11:00 часа на площад " Св. Св. Кирил и Методий ".
Шествието за избавяне на светия кръст ще стартира в 11.30 часа от площад " Св. Св. Кирил и Методий " и ще премине по ул. " Св. Св. Кирил и Методий " до Приморски парк и Моста. Началният час на ритуала с кръста ще бъде в 12.00 часа.
След изваждането на кръста бургазлии ще отдадат респект към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на поета в Морската градина в 12.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 170 години от рождението му.
В 13:00 часа в изложба " Богориди " /ул. " Ал. Богориди " №48/ ще бъде открита обичайна галерия на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов. Общата им експозиция този път е с името " Багри на Богоявление ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР