Бургас. Ако сте уморени от тениски и широкополи шапки, за

...
Бургас. Ако сте уморени от тениски и широкополи шапки, за
Коментари Харесай

AFP: Да победиш жегата с кални бани в България

Бургас. Ако сте изтощени от тениски и широкополи шапки, с цел да преодолеете летните горещини, може да почерпите ентусиазъм от българската лятна традиция - да се търкаляте в калта, написа AFP .
Всяко лято хиляди локални поданици и туристи се събират в спонтанен кален “спа комплекс “ в районна на солниците край черноморския град Бургас. Освен охлаждащия резултат, хората също имат вяра, че времето, прекарано в басейните с розова луга е от изгода за здравето им.
Лугата - непряк артикул от процеса на произвеждане на сол, прочут със своите лечебни свойства - се намира във водата, като й придава гъста, солена консистенция.
За входна такса от единствено едно евро можете да прекарате толкоз време, колкото желаете, плавайки в близост в басейните преди да се покриете с тиня.
По-рано този " спа комплекс “ беше известен единствено измежду локалните поданици, само че в последно време има направени усъвършенствания, в това число нови пътеки и платформи. Фабриката за сол, която има терена, споделя, че дневно притегля до 4000 гости.
70-годишният немски екскурзиант Герхард Мюлер споделя, че е станал чест клиент, откакто калта е помогнала да се облекчи болката в дясното му рамо.
По-младите гости в това време приветстват разкрасяващия и подмладяващ резултат на калта.
" Много е хубаво, кожата ви става кадифена и ви дава изцяло прелестно чувство, " споделя 35-годишната Наталия Янева от Бургас с усмивка, до момента в който лицето й е напълно покрито с тиня.
След като калта изсъхне, хората я измиват в лугата или навлизат в Черно море тъкмо през тръстиките.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР